Egy európai drónprogram elindítására kérte vasárnap három nagy európai hadipari konzorcium, a francia Dassault Aviation, az európai EADS és az olasz Finmeccanica az európai kormányokat annak érdekében, hogy Európa 2020-ig behozza lemaradását izraeli és amerikai konkurenseivel szemben.

Az európai konzorciumok felhívásukat egy nappal azelőtt tették közzé, hogy a franciaországi Le Bourget-ban megnyílik a világ hagyományosan legnagyobb nemzetközi légi és űrvására, népszerű nevén a párizsi légiszalon. Több év rivalizálás után a Dassault, az EADS és a Finmeccanica közleményben jelezték, hogy készen állnak közösen létrehozni az első európai MALE osztályú (közepes repülési magasságú, nagy hatótávolságú, azaz 24 órás repülési idejű) pilóta nélküli felderítő repülőgépet.

A jelenleg Izrael és az Egyesült Államok által gyártott hadieszköz elengedhetetlenné vált a modern háborúkban.

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy Franciaország 12 Reaper típusú drónt tervez vásárolni az Egyesült Államoktól 670 millió euróért. A tárcavezető arról is beszélt, hogy hosszabb távon Európának kellene a harmadik generációs MALE osztályú drónokat előállítania, amelyből legalább 30-40-re lesz szükség.

A három nagy hadipari cég ezért jelezte: képesek gazdaságosan felhasználni az európai kormányok szűkös forrásait, és lehetővé tenni azt, hogy ne az amerikai vagy az izraeli drónok adatátviteli rendszerének módosítására kelljen pénzt költeni.

A drónprogrammal garantált lenne az európai szuverenitás és függetlenség a hírszerzésben és az információk feldolgozásában - fogalmaztak a gyártók. Tom Enders, az EADS elnöke szerint Európa legalább tíz évet veszetett már, és minél tovább tart a késlekedés, az amerikaiak és az izraeliek annál inkább uralni fogják a piacot.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 098 189 megtekintés

Videó: 48 323 688 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923911

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh