A Fehér Ház vasárnap közölte, hogy nyitott az Észak-Koreával folytatandó tárgyalásokra, de hangsúlyozta, hogy Phenjannak végre kell hajtania az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és bele kell egyeznie a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé válásába.

"Mindig is támogattuk a párbeszédet, és valójában nyitott kommunikációs vonalaink vannak a KNDK-val" - jelentette ki Caitlin Hayden, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

Vasárnapi washingtoni bejelentés szerint az észak-koreai javaslatot kedden megvitatják az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán magas rangú külügyi vezetőinek az amerikai fővárosban megtartandó egyeztetésén.

Észak-Korea a Koreai-félszigeten kialakult feszültség csökkentése érdekében vasárnap javasolt kétoldalú tárgyalásokat az Egyesült Államoknak azután, hogy visszalépett a Dél-Koreával folytatandó hivatalos eszmecserétől. A két Korea közötti tárgyalások több mint két éve szünetelnek.

A hét elején a két rivális ország képviselői Szöulban egyeztetésbe kezdtek a magasabb szintű tárgyalásokról, de a kísérlet kudarcba fulladt, mert még arról sem tudtak megállapodni, hogy ki vezesse a küldöttségeket.

Elemzők szerint az új észak-koreai ajánlat beleillik abba a Phenjan által korábban folytatott, engedmények kicsikarását célzó gyakorlatba, hogy a feszültség felszítása után tárgyalásokat javasol.

Észak-Korea decemberben a figyelmeztetések ellenére nagy hatótávolságú rakétát bocsátott fel, februárban pedig újabb nukleáris kísérleti robbantást hajtott végre. Phenjan provokatív lépésit követőn az ENSZ BT és az Egyesült Államok megszigorította a kommunista rezsim ellen bevezetett szankciókat.

Észak-Korea válaszképpen nukleáris csapással fenyegette meg Dél-Koreát és az Egyesült Államokat. A konfrontáció az utóbbi hetekben mérséklődött.

Phenjan mozgásterét a korábbiakhoz képest is tovább szűkítette, hogy múlt heti kaliforniai csúcstalálkozóján Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök felszólította Észak-Koreát: váljon meg nukleáris fegyvereitől. A két nagyhatalom vezetője abban is egyetértett, hogy nem fogja atomhatalomként elismerni Észak-Koreát.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 978 270 megtekintés

Videó: 49 115 785 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7060800

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh