"Nagyon nagy különbségek" vannak a szíriai fejleményekről Nagy-Britannia és Oroszország által kialakított álláspontok között, sőt még annak megítélésében is, hogy kit terhel a felelősség a szíriai vérontásért - mondta az orosz elnökkel folytatott vasárnapi londoni tárgyalásai után a brit kormányfő.

David Cameron, aki a nyolc vezető ipari hatalom (G8) hétfőn kezdődő észak-írországi csúcstalálkozója előtt tartott kétoldalú megbeszélést Vlagyimir Putyinnal a Downing Streeten, a találkozó utáni sajtóértekezleten kijelentette ugyanakkor: közös a két ország véleménye abban, hogy Szíriában humanitárius katasztrófa alakult ki, és abban is, hogy békés átmenetre van szükség.

Ahhoz azonban, hogy véget érjen "a szíriai lidércnyomás", Bassár el-Aszad szíriai elnöknek távoznia kell - tette hozzá. Cameron szerint ezt minden eddiginél egyértelműbbé teszik a héten előkerült újabb bizonyítékok arról, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvereket használ saját népe ellen.

A brit kormányfő már előző nap, a The Guardian című vezető baloldali brit napilapnak is kijelentette, hogy a brit kormányhoz eljutott újabb bizonyítékok szerint a szíriai kormány legalább két alkalommal vegyi fegyvert, szarin ideggázt vetett be a felkelők ellen. Cameron az interjúban nem részletezte e bizonyítékok mibenlétét és forrását, kijelentette ugyanakkor, hogy a vegyi fegyverek alkalmazása háborús bűncselekmény.

Az orosz elnökkel tartott vasárnapi megbeszélése után a brit kormányfő közölte: eddig csaknem százezren vesztették életüket a szíriai fegyveres konfliktusban, és ha a nemzetközi közösség tétlenül nézi, hogy Szíria sorsáról "egy gyilkos diktátor" és "erőszakos szélsőségesek" harcának kimenetele döntsön, annak mindenki megfizetné az árát. Cameron szerint éppen ezért a "középen álló, tisztességes és mérsékelt" szíriaiakat kell támogatni, akik az új, egyesült és békés Szíria letéteményesei lehetnek.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy London még nem hozott döntést a szíriai ellenzék felfegyverzéséről.

"Nem titok, hogy Putyin elnök és én eltérő véleményeket vallunk e kérdések némelyikében ... mai tárgyalásunk alapján azonban úgy érzem, félre tudjuk tenni e különbségeket, ha elfogadunk néhány alapvető célkitűzést: a konfliktusnak véget kell vetni, meg kell akadályozni, hogy Szíria szétessen, lehetővé kell tenni a szíriai népnek a döntést saját vezetőinek kilétéről, emellett szembe kell szállni a szélsőségesekkel, és le kell győzni őket" - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Cameron kijelentette: számára nem kétséges, hogy a szíriai vérontásért Aszad elnököt terheli a felelősség.

Putyin azonban a brit kormányfővel tartott közös Downing Street-i sajtóértekezleten azt mondta: ő úgy látja, hogy "mindkét fél kezéhez vér tapad". Hozzátette: aligha támogathatók olyanok, akik megölt ellenségeik belső szerveiből esznek, és ezt még filmre is veszik.

Az orosz elnök arra az interneten terjedő videofelvételre utalt, amely állítólag azt ábrázolja, hogy egy szíriai ellenzéki fegyveres egy megölt kormánykatona szívét eszi.

"Ezeket az embereket akarják támogatni? Ezeknek az embereknek akarnak fegyvereket szállítani?" - tette fel a kérdést Putyin a sajtóértekezleten.

Hozzátette: ennek nem sok köze van az Európa által évszázadok óta hirdetett humanitárius és kulturális értékekhez.

Vlagyimir Putyin szerint Oroszország a nemzetközi joggal teljes összhangban szállított fegyvereket a törvényes szíriai kormánynak. "Semmilyen törvényt nem sértünk meg, és felszólítom partnereinket arra, hogy ők is hasonló módon járjanak el" - tette hozzá az orosz államfő.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 835 144 megtekintés

Videó: 49 013 400 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042313

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh