A brit Phil Pauley egy innovatív sótalalnító rendszer ötletével rukkolt elő, mely segíthet a part közelében élő, vízhiánnyal küszködő közösségeken. A napelemekkel működő berendezés a tenger sós vizét alakítaná át ivóvízzé, néhány mérföldre a szárazföldtől.

A Solar Cucumber, vagyis „napelemes uborka” többféle párologtatási eljárást ötvöz, melynek során a tengervíz sótartalma kicsapódik a tengervízből. Az „uborka” tulajdonképpen egy nagy szekrény, melynek tetején egy hajlított tető található, itt helyezkednek el a napelemek. A vízen úszó egységek a napból származó energia segítségével összegyűjtik és elpárologtatják a sós vizet, mindezt légmentes környezetben. A berendezést nemcsak a vízen úsztatva, hanem a szárazföldön is lehetne üzemeltetni.

A párologtatási folyamat a természetben lezajló vízkörforgást ismétli meg, csak az „uborka” a nap energiáját és a fordított ozmózist használja fel, hogy kiválassza a víz sótartalmát. A berendezés tapadásmentes felületének köszönhetően a fenntartásra fordítandó pénz és idő mennyiségét is csökkenteni lehet, hiszen a rendszer öntisztuló. Ráadásul a „napelemes uborka” a tenger fenekéhez rögzítve egy mesterséges zátonyt hoz létre, amely segíti a vízi élőlények természetes élőhelyének terjedését.

Forrás: tisztajovo.hu

A feltaláló honlapján megtekinthető egy animáció a Solar Cucumberről: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 47 916 923 megtekintés

Videó: 27 368 533 megtekintés

Látogatók

Összesen5117463

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh