Az amerikai szenátus, meghaladva a konzervatív republikánusok ellenállását, csütörtökön megszavazta, hogy napirendre tűzi a fegyveres erőszak visszaszorítását célzó törvénytervezeteket.

A szövetségi felsőház 68:31 arányban döntött amellett, hogy megkezdi a vitát Barack Obama elnök azon javaslatairól, hogy terjesszék ki a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését, szigorítsák meg a fegyverkereskedelemre vonatkozó szabályozást, és növeljék meg az iskolák biztonságának anyagi támogatását.

A konzervatív republikánusok obstrukciójának kiküszöböléséhez 60 szavazatra volt szükség. A fegyvertartás szigorításának kérdése a decemberi newtowni (Connecticut állam) mészárlás után került az amerikai közfigyelem homlokterébe, miután egy támadó 26 emberrel - köztük 20 kisgyerekkel - végzett egy általános iskolában.

A kérdésben mindkét oldal komoly lobbitevékenységet folytatott. A szigorítás mellett a newtowni áldozatok hozzátartozói is felemelték szavukat, a befolyásos Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA) pedig ellenkampányt folytatott. A vita megkezdése ellen 29 republikánus és két konzervatív, újraválasztási megmérettetés előtt álló demokrata szenátor szavazott. A többségi demokraták oldalára 16 republikánus honatya szavazott át.

A szenátusi vita várhatóan több hétig is eltarthat, és ha a ház el is fogad a fegyvertartásra vonatkozó új törvényt vagy törvénymódosítást, az a republikánus többségű képviselőház elé kerül majd.

A szövetségi felsőház egy nappal azután határozott a fegyvertartási szabályok szigorításának napirendre tűzéséről, hogy a fegyvertartást pártoló két szenátor, a demokrata Joe Manchin és a republikánus Pat Toomey bejelentette: kétpárti egyezség született arról, hogy kiterjesztik a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését. Először ebben az ügyben kezdődik meg a vita a szenátusban.

Megfigyelők szerint elnyerheti a szenátus támogatását az a javaslat, hogy a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését terjesszék ki azokra, akik interneten vagy fegyvervásárokon vesznek lőfegyvert. Ezzel szemben várhatóan már a felsőházban el fognak bukni azok a kezdeményezések, hogy ismét tiltsák be a félautomata fegyverek forgalmazását és korlátozzák a tölténytárak kapacitását.

Az amerikai kongresszusban 1994 óta nem fogadtak el a fegyvertartásra vonatkozó, jelentősebb új szabályt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 701 384 megtekintés

Videó: 48 913 044 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024715

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh