Az amerikai felderítés szerint Észak-Korea harcias retorikája mögött alapvetően az áll, hogy Kim Dzsong Un be kívánja bizonyítani: szilárdan kézben tartja a hatalmat - jelentette ki csütörtöki kongresszusi meghallgatásán az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója.

James Clapper, aki 16 amerikai hírszerző szolgálat működését koordinálja, elmondta: Kína, Észak-Korea szomszédja és hagyományos pártfogója egyre nagyobb csalódottsággal szemléli a phenjani vezető magatartását.

Az amerikai kémfőnök a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt kijelentette, hogy Kim retorikája azt a hagyományos észak-koreai stratégiát követi, amely fenyegetéssel kívánja tárgyalásra és segélynyújtásra kényszeríteni a nemzetközi közösséget.

Clapper úgy vélekedett: a feszültség fokozásával a kommunista rezsim azt akarhatja elérni, hogy a világ ismerje el nukleáris hatalomként. Mint mondta, az ország gazdasága rossz állapotban van, a hadsereg egységeit mezőgazdasági munkára rendelték és folyamatossá vált az Észak-Koreából elszökő emberek áramlása.

Clapper hírszerzési igazgató John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) új igazgatója, Michael Flynn tábornok, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) parancsnoka és Robert Mueller, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója társaságában jelent meg a bizottságnak az Egyesült Államok ellen irányuló fenyegetésekről megtartott, éves meghallgatáson.

A kémfőnök által elmondottak szerint a kényszerű költségvetési megszorítások a hírszerzésre is kihatnak, az ügynökségek 39 beszerzési programját kell megkurtítani és munkatársakat kell majd kényszerszabadságra küldeni.

Szíriával kapcsolatban az amerikai hírszerző szolgálatok vezetői az infrastruktúra és a gazdaság hanyatlásáról beszéltek, arról, hogy csökkentik a katonák fizetését, ami tovább növeli majd a dezertálások számát. Clapper szerint Bassár el-Aszad elnök jelenleg nem kész sem a lemondásra, sem az ország elhagyására.

A meghallgatáson a CIA igazgatója kitért annak megtárgyalása elől, hogy sajtójelentések szerint az amerikai drónkampánynak valójában több polgári áldozata van, mint amennyit a kormányzat elismer. Brennan nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy az irányítása alatt álló ügynökség mikor ad választ a szenátus hírszerzési bizottsága által a terroristagyanús személyeknek (a Bush-kormányzat idején végrehajtott) kényszervallatásáról készített, 6 ezer oldalas jelentésre.

A hétvégi venezuelai elnökválasztással kapcsolatban James Clapper a népszerűségi mutatókra hivatkozva azt jósolta, hogy Nicolás Maduro, a hivatalos jelölt fog nyerni és valószínűleg folytatja elődje, Hugo Chávez politikáját.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 743 327 megtekintés

Videó: 49 803 261 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7132856

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh