A Puli Space Technologies eszköze hatalmas sikert aratott a NASA űrversenyén.

A NASA már évek óta dolgozik az Artemis-programon, melynek célja, hogy ismét ember landoljon Holdon, részben felkészülésként a későbbi Mars-misszióra is. Kétségtelen hát, hogy történelmi jelentőségű projektről van szó, ezért különösen örvendetes hír, hogy a magyarok is kivehetik belőle a részüket.

A Puli Space Technologies Puli Holdi Vízszimatoló (Puli Lunar Water Snooper) nevű találmánya ugyanis második helyezést ért el a NASA "Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét - a folytatás" (Honey, I Shrunk the NASA Payload Challenge, the Sequel) versenyén, s ezzel jegyet válthat magának a Holdra vezető utazásra.

A vízszimatoló egy rendkívül kicsi, mindösszesen 10x10x3,4 cm méretű, alig 40 dekagrammos detektor, amely képes felmérni a Hold felszíni rétegében megbújó hidrogénkészletet, amellyel nemcsak az űrhajósok vízellátását lehetne biztosítani, de a vízből kinyert hidrogén és oxigén rakéta-üzemanyagaként is szolgálhat.

A találmány kétévnyi fejlesztés és prototípuskészítés után nyerte el a jelenlegi állapotát, miután 2020-ban fölényes győzelmet aratott a Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét-verseny első fordulójában. Az űrhivatal ezt követően mintegy 66 millió forinttal támogatta a Puli Space Technologies projektjét a prototípusok elkészítésére.

Ahogy a verseny neve is elárulja, a NASA kifejezetten olyan megoldásokat keres, amelyekkel hatékonyan csökkenthető a Holdra szállíthatandó teher. A pillekönnyű Puli Holdi Vízszimatoló tökéletes erre a célra, ahogy a fődíjat elnyerő SunSlicer is, amely egy miniatűr, sokoldalú röntgenspektrométer.

A Puli Space Technologies már három prototípust is eljuttatott a NASA-hoz a vízszimatolóból, melyek jelenleg az illetékesek jóváhagyására várnak. Ha minden rendben megy, a magyar találmány is a Holdra szálló űrhajósok felszerelését képezheti, a következő egy évben pedig egy másik küldetésben is részt vehet.

Forrás: computerworld.hu / pulispace.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 086 789 megtekintés

Videó: 48 316 620 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923105

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh