Ciprus megmentése drágább lett. A szigetország gazdasága támogatásához nem 17 milliárd euró kellene, ahogyan korábban Ciprus kormánya és az EU gondolt, hanem 23 milliárd euró – jelenti a média, az Európai Bizottság kiadatlan dokumentumaira hivatkozva.

Ciprus megmentésének eredeti terve feltételezte, hogy a hitelező „trojka” magára vállalja a terhek alapvető részét. Az Európai Bizottság, az EKB és az IMF megállapodott, hogy tízmilliárd eurót folyósít a szigetországnak. A fennmaradó hétmilliárdot magának a ciprusi kormánynak kellett szereznie. Mára viszont a ciprusiak megmentésének feltételei jelentősen romlottak. A médiába kiszivárgott adatok szerint, most a köztársasági kormánynak kétszer több pénzt kell szereznie, azaz 13 milliárdot. A szakértők úgy vélik, hogy a ciprusiak össze tudják szedni ezt az összeget. Ezen túlmenően, az összeg növekedését az elemzők csak feltételezhetőnek nevezik. Bár a végső összeg más is lehet, mondja Dmitrij Tratas pénzügyi szakértő.

Egy egész ország ellenőrzése munkaigényes feladat. Ugyanakkor éppen ellenőrzésre van szükség ahhoz, hogy felmérhessük, elég-e vagy sem ez az összeg az ország megmentésére. Világos, hogy ez korrigálható. De a kezdeti felméréshez alapul vehetjük ezt a számot.

Kósza hírek szerint, az Európai Bizottság kidolgozott egy teljes értékű úti-kártyát: hogyan gyűjthet össze Ciprus 13 milliárd eurót. Brüsszel jelentősebb adóemelést és az állami vagyon egy részének privatizációját akarja rákényszeríteni a szigetországra. Ezen kívül az EU-tisztviselők javasolják, hogy félmilliárd euró megszerzése céljából a Ciprusi Központi Bank adja el aranytartalékának jelentős részét. 10 tonna arany eladásáról van szó. De azt javasolják, hogy a szükséges összeg oroszlánrészét Ciprus a banki betétek elkobzása révén szerezze meg.

Az Európai Bizottság becslése szerint, a nagy betétesek betétjeinek megnyirbálása az ország két vezető bankjában 10 és fél milliárd eurót hozhat. A jelentés nem részletezi, milyen veszteséget szenvednek ebben az esetben a banki ügyfelek.

Közben napvilágra jött részletes információ arról, hogy a ciprusi vezetők közül kik vették ki vagyonukat a szigeti bankokból a válság előtt. A görög média szerint, köztük van a ciprusi elnök lánya és Michalis Sarris, aki a közelmúltban otthagyta a pénzügyminiszteri posztját. A tisztviselő a múlt héten mondott le. Helyére Haris Georgiadis, korábbi munkaügyi miniszter jött. Most rá hárul az a feladat, hogy megvitassa a sziget gazdasága megmentésének a tervét. A kérdést az euróövezet pénzügyminiszterei pénteken Dublinban vitatják meg.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 900 052 megtekintés

Videó: 49 071 824 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055422

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh