Putyin átrendezi a Szahalin-2 struktúráját, ezzel megnehezítve Japánnak, hogy ezen az úton jusson gázhoz. Amennyiben Japán más beszerzési forrásokhoz folyamodik, akkor kiéleződik a verseny Európával, az árak pedig az egekbe fognak szökni.

Oroszország kiélezi a gázért folyó globális versenyt. A Szahalin-2 földgázprojekt tulajdonjogának átrendezésére irányuló lépés beszűkíti a piacokat, ezzel pedig arra késztetik Japánt, hogy felvegye a versenyt Európával az alternatív gázbeszerzési forrásokért - írta meg a Bloomberg.

Fumio Kishida, japán miniszterelnök szerint Vlagyimir Putyin elnök rendelete, ami szerint az üzem jogait egy új orosz vállalatra ruházza át, nincs közvetlen hatással a projekt legnagyobb megrendelőjére. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt is elmondta, hogy jelenleg nincs veszélyben az üzem LNG-ellátása. A japán Mitsubishi és a Mitsui & Co. kereskedőházak a projektben összesen 22,5 százalékot birtokolnak.

Ennek ellenére Japán, ami a világ második legnagyobb LNG-vásárlója, azt fontolgatja, hogy az oroszországi beszerzéseket az azonnali piacról vagy más országokból történő vásárlással fogja helyettesíteni - erről Koichi Hagiuda kereskedelmi miniszter beszélt. Japán már több földgázt kért az Egyesült Államokból és Ausztráliából, hogy csökkentse az Oroszországtól való függőségét. Ezzel együtt az Európai Unió is több LNG-ért fordult az USA-hoz, miután Oroszország a múlt hónapban jelentősen korlátozta az Európába irányuló csővezetések szállítást. Moszkva gyakorlatilag fegyverként használja a gázt, ahol egyre nagyobb probléma a fosszilis energiahordozók beszerzése a téli fűtési szezon előtt.

Ha a Japánt versenyképes áron ellátó Szahalin projekt bizonytalan állapotba kerül, akkor a globális gázárak még tovább emelkedhetnek, ami pánikot válthat ki a piacon - mondta Hiroshi Hashimoto, japán Energiagazdasági Intézetének elemzője.

Az európai gázár a kétszeresére nőtt az év eleje óta. Ázsiában harmadával emelkedtek az árak. A szerződésen kívül beszerezhető LNG mennyisége már korlátozott. Az ázsiai vásárlók veszítettek Európával szemben az árversenyben, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államokból egyre kevesebb cseppfolyósított földgázt tudnak beszerezni. Az USA az Egyesült Királyságba és Spanyolországba tartó célpontokat részesíti előnyben Japán vagy Kína helyett.

A Bloomberg azt írja, hogy a globális LNG- piac 2026-ig várhatóan kifeszített marad. A katari és az egyesült államokbeli új üzemek kínálatára még évekig kellhet várni, addig pedig folyamatos lesz a verseny és a hiány. Azok a nemzetek, amelyek nem képesek lépést tartani a dráguló kínálattal nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Ez a második alkalom, hogy a Kreml közvetlenül beleavatkozott a Szahalin-2 projektbe, ezzel fenyegetve a külföldi befektetéseket. 2006-ban a gázvezetékes gázszolgáltató Gazprom, ami akkor nem rendelkezett tapasztalattal az LNG terén, átvette a fejlesztést a Sehlltől, miután a szabályozók a 22 milliárd dolláros projekt lezárásával fenyegetőztek környezetvédelmi okokra hivatkozva. A távol-keleti orosz létesítményben 27,5 százalékos részesedéssel rendelkező Shell az ukrajnai háború kitörésekor bejelentette, hogy kiszáll a projektből és nem fog új beruházásokat vállalni az országban.

Forrás: vg.hu / reuters.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 077 megtekintés

Videó: 47 971 763 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887864

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh