Az Európai Bizottság átfogó jelentést tett közzé a körforgásos gazdaság kiépítése céljából 2015 decemberében elfogadott cselekvési terv végrehajtásáról, amely szerint megvalósultak a benne foglaltak, felgyorsítva Európában az  átállást a körforgásos gazdaságra - közölte az uniós bizottság hétfőn.

Az Európai Bizottság által ismertetett jelentés megállapította, a cselekvési terv valamennyi eleme megvalósult, ugyanis egyebek között elkészült a műanyagokkal kapcsolatos uniós stratégia, 2018 júliusában hatályba lépett a hulladékokra vonatkozó felülvizsgált jogszabályi keret, és a támogatásoknak köszönhetően a 2016-2020-as időszakban több mint 10 milliárd euró segíti az európai ipar átállását a körforgásos gazdaságra.   

A jelentés szerint a terv végrehajtása felgyorsította Európában a körforgásos gazdaságra átállást, ami előmozdította, hogy az EU újra a munkahelyteremtés útjára lépjen. A körforgásos gazdaság szempontjából fontos ágazatok 2016-ban több mint négymillió munkavállalót foglalkoztattak, ami 2012-höz képest 6 százalékos növekedés volt.    

A körforgásos gazdaságra átállás emellett új üzleti lehetőségeket teremtett, új üzleti modelleket tett lehetővé, valamint új piacokat hozott létre az unión belül és kívül is. A körforgásos tevékenységek - köztük a javítás, az újrafelhasználás és az újrafeldolgozás - 2016-ban közel 147 milliárd euró hozzáadott értéket, illetve mintegy 17,5 milliárd euró értékű beruházást eredményeztek.   

Továbbra is sokat kell tenni uniós és globális szinten egyaránt a teljes körforgás megvalósításáért és az uniós vállalkozások számára jelentkező versenyelőny kiaknázásáért - húzta alá közleményében az uniós bizottság.   

A hulladékokról szóló felülvizsgált jogszabályok végrehajtásához és a másodlagos nyersanyagok piacának fejlesztéséhez még nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség. Emellett fel kell gyorsítani egyes területeken - például a vegyi anyagokkal, a nem toxikus környezettel, az ökocímkézéssel és az ökoinnovációval, a kritikus fontosságú nyersanyagokkal és a műtrágyákkal kapcsolatban - az uniós szinten már megkezdett munkát, ha Európa teljes mértékben ki akarja aknázni a körforgásos gazdaságra való átállásban rejlő lehetőségeket - mutattak rá.   

Az Európai Bizottság 2015-ben fogadott el cselekvési tervet Európa körforgásos gazdasággá alakulásának ösztönzésére a globális versenyképesség fokozása, a fenntartható fejlődés elősegítése és új munkahelyek teremtése céljából. A javasolt intézkedések arra irányultak, hogy a nagyobb mértékű újrahasznosítás és újrafelhasználás révén hozzájáruljanak a termékek életciklusában a körforgás megvalósulásához, miközben a környezet és a gazdaság számára is előnyöket biztosítanak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 558 589 megtekintés

Videó: 33 582 242 megtekintés

Látogatók

Összesen5584605

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh