Minden eddiginél több, 5700 magyar gazda ajánlott fel búzaadományt a Magyarok Kenyere - 15 millió Búzaszem program keretében az idén.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett program idei zárásaként pénteken a kárpátaljai Nagydobronyban tartott adományozó ünnepségen Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége és a program fővédnöke, valamint Jakab István és Győrffy Balázs, a két szervezet vezetői adtak át adományokat - közölték a szervezők az MTI-vel.   

A helyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthonban két tonna liszten kívül játékokat és számítástechnikai eszközöket kaptak a gyermekotthon lakói.   

Mint írták, idén minden eddiginél szélesebb körben, a Kárpát-medence teljes magyar gazdatársadalmát bevonva, immáron kilencedszer indult útjára a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program. Ennek keretében a Kárpát-medencében gyűjtenek búzát magyar gazdák, majd az abból készült liszt gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez kerül.   

Idén 791 tonna búza gyűlt össze, összesen mintegy 5700 magyar gazda - 3551 határon inneni és 2117 határon túli - felajánlása révén. Az adományozók száma csaknem negyedével haladta meg a tavalyi 4600 főt. A felajánló gazdálkodók a learatott búzájuk egy részét minden évben a gyűjtőpontokra viszik, amelyek július közepétől augusztus közepéig várják az adományokat. Augusztus közepétől az összegyűjtött búzát közeli malmokban őrlik meg.   

A magyar gazdák által összegyűjtött, a tavalyi mennyiséget húsz százalékkal meghaladó 791 tonna búza a közreműködő malmok őrlése után mintegy 472 tonna lisztet eredményezett, amely több tízezer gyermek ellátását szolgálja.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 335 megtekintés

Videó: 48 300 654 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920763

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh