A rókák veszettség elleni vakcinázása idén április 4. és 19. között lesz az ország déli és keleti megyéiben - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel pénteken.

Az immunizálás során a területekre - a lakott, sűrűn beépített övezeteken kívül - a vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről szórják ki. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el. A kezelt területek térképe és a vakcinázással érintett települések listája a Nébih honlapján olvasható.   

A vakcinázási programra a betegség megelőzése érdekében van szükség, a veszettség ugyanis a vadon élő és a házi emlősállatokra egyaránt veszélyt jelent. Háziállatok közül a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak ajánlott.   

A Nébih közleménye emlékeztet: a veszettség fő fenntartói a vörös rókák, melyek országos állománya mintegy hetvenötezer egyedre becsült. Az immunizálási program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával a Nébih ellenőrzi. Az előző évek eredményei azt mutatják, hogy a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede megette a vakcinát tartalmazó csalétket.

A veszettség, éppen a vakcinázási programnak köszönhetően nagyon ritkán fordul elő, utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a betegséget. Emberi megbetegedésre már több mint huszonöt éve nem volt példa - írták.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 958 megtekintés

Videó: 47 975 963 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888165

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh