Két rombolót vezényelt a líbiai partok közelébe az Egyesült Államok haditengerészete, miután az amerikai nagykövet és három munkatársa életét vesztette Bengáziban az amerikai konzulátus elleni támadásban.

A két rombolót "csak elővigyázatossági okokból" küldik a közel-keleti ország partjainak közelébe - jelentette ki helyi idő szerdán egy névtelenül nyilatkozó, vezető beosztású amerikai hivatalos személy. A Laboon és a McFaul hadihajó Tomahawk típusú "szárnyas rakétákkal" (manőverező repülőgépekkel) is fel van szerelve és a CNN értesülése szerint a támadást elkövető dzsihádisták rejtekhelyének felderítéséhez drónokat is bevetnek majd.

Líbiába egyúttal 50 tengerészgyalogos érkezett az ott dolgozó amerikaiak védelmére. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Bengáziban működő konzulátus dolgozóit chartergépekkel Tripoliba szállították át, ahonnan Németországba vezet tovább az útjuk. Köztük vannak a kelet-líbiai városban végrehajtott támadás amerikai sebesültjei, akiknek száma egyes hivatalos források szerint három, mások szerint négy-öt lehet.

A Tripoliban működő amerikai nagykövetség létszámát a minimálisra csökkentették. Barack Obama elnök szerdán elrendelte az összes amerikai külképviselet védelmének megerősítését. A külügyminisztérium figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Líbiába, mert további támadások nem zárhatók ki.

Az amerikai kormány szerdán vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy tényleg egy iszlámellenes film miatt indítottak-e "spontán" rajtaütést Bengáziban, vagy az valójában egy, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójára időzített terrortámadás volt. Amerikai terror-elhárítási szakértők szerint az akció túlságosan jól koordinált és szakszerű volt ahhoz, hogy spontán reakció eredménye legyen.

A CNN úgy értesült, hogy a nagykövet meggyilkolásának fő gyanúsítottja egy al-Kaidához közel álló csoport, az úgynevezett Omar Abdul Rahman Brigádok, amely korábban pokolgépet robbantott bengázi amerikai konzulátus mellett. A szervezet neve először májusban bukkant fel a Nemzetközi Vöröskereszt bengázi irodája ellen elkövetett rajtaütés után.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint a bengázi konzulátus elleni támadást megelőzően terroristák korábban öt amerikai nagykövetet gyilkoltak meg. Legutóbb 1979-ben Adolph Dubs fizetett az életével, miután Afganisztánban elrabolták. John Gordon Meint 1968-ban Guatemalában, Cleo A. Noelt 1973-ban Szudánban, Rodger P. Daviest 1974-ben Cipruson, Francis E. Meloyt pedig 1976-ban Libanonban gyilkolták meg.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 708 639 megtekintés

Videó: 48 922 216 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7026242

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh