Az orosz és a kínai jegybank megállapodás-tervezetet dolgozott ki devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom saját devizában történő elszámolásának és a dollár kiiktatásának lehetővé tételére.

"Megállapodástervezet jött létre az orosz jegybank (Central Bank of Russia) és a kínai jegybank (People’s Bank of China) között devizacsere ügyeletekről" - idézi az ITAR-TASS hírügynökség az orosz pénzügyi felügyelet honlapján közzétett közleményt.

Az ügyletek tervezett nagyságrendjét és bevezetésük várható időpontját nem közölték. A megállapodás a közlemény szerint a nemzetközi pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében jött létre és emellett pótlólagos likviditást biztosít a feleknek esetleges kritikus helyzetekben. "A megállapodás elősegíti a közvetlen jüan- és rubelüzletek forgalmának növekedését az orosz és a kínai devizapiacokon" - fogalmaz a közlemény.

A Rosszijszkaja Gazeta lap szerint az orosz-kínai kereskedelmi forgalom 75 százalékát számolják el jelenleg dollárban.

Az orosz jegybank elnöke, Elvira Nabiullina már július elején jelezte, hogy közel áll a megállapodás devizacsere-ügyletekről a két ország közötti kereskedelmi forgalom fellendítése érdekében. Vlagyimir Putyin elnök májusi látogatásán Sanghajban az orosz és a kínai bankok közötti együttműködés fokozását és a pénzügyi infrastruktúra fejlesztésére tett kölcsönös erőfeszítéseket méltatta.

Forrás: oroszhirek.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 750 496 megtekintés

Videó: 28 070 551 megtekintés

Látogatók

Összesen5166414

Jelenleg az oldalon

18
Online

Interreg CE1013 REFREsh