Sikertörténetnek nevezte a bányászati koncessziós pályázatok kiírását Aradszki András energiaügyi államtitkár csütörtökön Tatabányán, a 67. Bányásznap központi ünnepségén.

Négy ütemben, összesen 34 felhívásra, 24 szerződést kötöttek bányászati tevékenységet végezni kívánó vállalkozásokkal, aminek eredményeképpen az államháztartásba nettó 8,5 milliárd forint koncessziós díj folyt be.

Az államtitkár a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat július elsejei megalakulásának fontosságát is kiemelte beszédében. Elmondta, hogy az új szervezet a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal összeolvadásával jött létre. A szolgálat a bányászati szakigazgatás és a geológiai-geofizikai szolgálatok tradícióira támaszkodó, a 21. század igényeinek megfelelő tudással és képességekkel rendelkező szervezet lesz, amely biztosítja szakterületén a kiegyensúlyozottságot, a versenyképességet és a fenntarthatóságot. Tevékenységének fontos része az egységes joggyakorlat és információbázis létrehozása és elérhetővé tétele, valamint a földtan, a geofizika, a bányászat és a klímapolitika területén a tudományos kutatómunka és az oktatás összefogása.     

Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének vezetője elmondta, bár a mélyművelésű bányák az egész országban bezártak, 2020-ra működni fog a Mátrában két új lignitbázisú erőmű, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium újra vitára bocsátotta az energetikai ásványvagyon-hasznosítási és készletgazdálkodási cselekvési tervet, és a hozzá kapcsolódó stratégiai környezeti értékelést. A terv intézkedéseket fogalmaz meg az ásványvagyon-nyilvántartásról, a kutatásfejlesztésről, mintaprojektekről, a szakmakultúra fenntartásáról, az oktatásról, az intézményi rendszer fenntartásáról, és a geotermikus energiahasznosítás bővítéséről. Az elképzelések gyakorlati megvalósítása segítheti az új, sikeres bányászati időszak elindítását - emelte ki a BDSZ elnöke.   

Ezt követően Aradszki András elismeréseket adott át a bányász szakma legkiválóbbjainak, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter 29 Kiváló Bányász kitüntetéssel és 10 miniszteri oklevéllel köszönte meg áldozatos tevékenységüket.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 762 megtekintés

Videó: 48 301 039 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920806

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh