Évről évre csaknem tucatszor riasztják a mustgáz miatt a tűzoltókat, és bár egyszerű a balesetek megelőzése, szinte egyetlen esztendő sem telik el tragédia nélkül - hívta fel a figyelmet katasztrófavédelem.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint a mustgáz - a bortermelés egyik veszélyforrása - egy egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése (a cukor alkohollá alakulása) során keletkezik, és színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, amely zárt térben a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget.   

A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos környezetet hoz létre; a mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.   

A balesetek a szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek, de egy gyertyával is ellenőrizni lehet a pincéket. Fontos azonban, hogy a gyertyát ne a vállmagasságban, előre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvő, hanem eressze derékmagasság alá. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra - vagy más kerti szerszámra - helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Ha a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget - tanácsolta a katasztrófavédelem.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 406 megtekintés

Videó: 47 974 931 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888103

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh