Elkészült a Debrecen-városkártya, amely az országban elsőként az e-személyi igazolvány alapjaira építve, okoskártyaként működik, de nem csupán kedvezményeket biztosít, hanem erősíti a helyi identitást is - jelentette be a cívisváros polgármestere szerdán, a nagyerdei ködszínház mellett tartott sajtótájékoztatón.

Papp László elmondta: a kártya kiváltásának egyetlen feltétele, hogy a tulajdonosa állandó debreceni lakcímmel rendelkezzen. Elsőként három városi cégnél - a DKV helyi közlekedési vállalatnál, a nagyerdei állatkertben és vidámparkban, valamint a júniusban nyitó nagyerdei strandon - használható fel a kártya, de később bővül a felhasználói kör.  

A Debrecen-városkártya az országban egyedülállóan személyazonosításra is alkalmas lehet, mert a Belügyminisztérium informatikai hátterére támaszkodik - jelezte a polgármester.  

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára azt mondta, az országban Debrecenben sikerült először megvalósítani olyan városkártyát, amely a legkorszerűbb technológiát ötvözi a hozzákapcsolt szolgáltatásokkal. Ezt a megoldást az ország többi városának is ajánlani fogják - tette hozzá.  

Széles Diána, Debrecen turisztikáért felelős alpolgármestere rámutatott: egyszerű kedvezménykártyát már régen bevezethettek volna, ez azonban sokkal több annál, egyfajta identitáskártya is. A szolgáltatók körét a jövőben turisztikai, vendéglátó- és kereskedelmi cégekkel is bővíteni fogják - fűzte hozzá.

Forrás: MTI