Változik a vasúti menetrend a hosszú hétvégére, és szombattól életbe lép a balatoni előszezoni menetrend is, ugyanakkor a díjszabás is változik - közölte a MÁV-Start az MTI-vel csütörtökön reggel.

Május 31-én az ünnepnapra, június elsején a vasárnapra, 2-án már a szokásos munkanapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok.  

A pünkösdi hosszú hétvégén 180 InterCity járat több kocsival közlekedik a szokásosnál. A szegedi és pécsi InterCity-khez két kocsival többet kapcsolnak. A hosszú hétvégén a Balaton irányába közlekedő távolsági vonatok is több, hat-nyolc kocsival állnak forgalomba, a legnépszerűbbek pedig akár 10 kocsival is hosszabbak lesznek.  

Szombattól a nyári menetrend kezdetéig, június 19-ig előszezoni rendben közlekednek a vonatok a Balaton környékén.  

A dél-balatoni (Budapest-Székesfehérvár-Keszthely) vonalon kétóránként indulnak gyorsvonatok, a csúcsidőszakokban pedig sebesvonatok is forgalomba állnak, érintik a kisebb forgalmú állomásokat és megállóhelyeket. Hétköznapokon oda és vissza is 10-10, míg hétvégén 14-14 közvetlen gyors- és sebesvonat jár majd.  

Az észak-balatoni (Budapest-Székesfehérvár-Tapolca) vonalon naponta mindkét irányban 3-3 gyorsvonat és 1-1 sebesvonat közlekedik. Hétvégéken további 2 pár gyorsvonat biztosítja a közvetlen kapcsolatot a Balaton északi partjához.  

A hétvégi csúcsidei időszakban a gyorsvonatok 8-9 kocsis szerelvényekkel közlekednek. A kerékpáros utasok számára minden vonatban rendelkezésre áll 8 kerékpárhely, ezen felül több nagy kapacitású bicikliszállító kocsit állít forgalomba a vasúttársaság.  

Közölték azt is, hogy a járványhelyzetre való tekintettel az utasok védelme és a kellő 1,5 méteres távolság betartása érdekében plusz kocsikat kapcsolnak a Balaton partján közlekedő vonatokhoz. Ezzel egyidejűleg a balatoni vonatok a távolsági forgalomban vonathoz kötött pótjegy megváltásával vehetők igénybe. 

A feláras kocsikban - a felárköteles szakaszon - az ülőhelyek körülbelül 50 százalékát értékesítik, a vonathoz kötött pótjegy ára megegyezik a korábban alkalmazott gyorsvonati pótjegy árával. Felhívták a figyelmet, hogy a bérlettel, illetve a START Klub kártyával rendelkezőknek is pótjegyet kell venniük az érintett vonatokon és szakaszokon.  

Nem kell pótjegyet váltani az északi parti tapolcai gyors- és sebesvonatokra Székesfehérvár és Tapolca között, a déli parti sebesvonatoknál Székesfehérvár és Keszthely között, továbbá a déli parti nagykanizsai és keszthelyi gyorsvonatokra, a Siófok és Nagykanizsa, Siófok és Keszthely közötti szakaszokra. A Balaton partja mentén utazóknak nem kell pótjegyet váltaniuk.  

A közlemény szerint május 29-től szeptember 30-ig kedvezményes jegyekkel is lehet utazni a névre szóló Balaton 24 és Balaton 72 elnevezésű napijegyekkel. Ezek korlátlan utazást biztosítanak a Balaton parton utazóknak az érvényesség kezdetétől számított 24, illetve 72 óráig, és érvényesek a Tapolca-Sümeg szakaszra, valamint a vasúttársaság által üzemeltetett balatonfenyvesi kisvasútra is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 892 megtekintés

Videó: 47 972 933 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887931

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh