Annyira elmérgesedett a vita Szaúd-Arábia és Svédország között, hogy Rijád visszahívta nagykövetét az észak-európai országból.

Minden azzal kezdődött, hogy hétfőn Rijád megakadályozta azt, hogy Margot Wallström svéd külügyminiszter beszédet mondjon az Arab Liga kairói tanácskozásán. Ennek hátterében az áll, hogy a politikusnő korábban többször bírálta már Szaúd-Arábiát az emberi jogok helyzete miatt, főleg a nőkkel szembeni bánásmódot kritizálta. Sőt az Arab Liga testületileg ítélte el február elején Wallström svéd parlamentben tett kijelentését, miszerint a “rijádi rezsim megsérti a nők jogait”. A svéd külügyek vezetője kifogásolta Raif Badavi szaúdi blogger és emberi jogi aktivista tíz év börtönre és ezer korbácsütésre ítélését is, és diktatúrának nevezte a szaúdi királyságot.

A szaúdi lépés komoly felháborodást váltott ki Svédországban, a közösségi oldalakon és a médiában is támadták. A szociáldemokrata vezetésű svéd kormánnyal szövetséges Zöld Párt a szaúdi-svéd fegyvervásárlási szerződések felmondását követelte. “Ami Egyiptomban történt, az annak a jele, hogy Szaúd-Arábia és Svédország viszonya mélypontra süllyedt” – nyilatkozta Marina Weimer képviselő a Dagens Nyheter lapnak. Az Európai Unió szintén elítélte és “súlyos diplomáciai baklövésnek” nevezte az esetet, mivel Wallströmöt maga az Arab Liga hívta meg előadóként a kairói találkozóra, azért, mert tavaly novemberben Stockholm elismerte az önálló palesztin államot.

Az incidens miatt március 10-én Svédország felmondta Szaúd-Arábiával fennálló, 4,8 milliárd svéd korona értékű fegyverszállítási egyezményét, amelynek értelmében fegyverrendszereket, megfigyelőberendezéseket, valamint kiképzési és szállítási eszközöket küldött volna Szaúd-Arábiának. Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerint erről a felmondásról már jóval korábban döntés született, az eset igazából csak “az utolsó csepp volt a pohárban”. Ugyanakkor Sebastian Carlsson, a Saab hadiipari vállalatának sajtófőnöke kijelentette, hogy a társaság exportjára más szabályozás vonatkozik, nem az államközi szerződés. A szóvivő hozzátette, hogy “Szaúd-Arábia nagyon fontos piac és jó vevő , ezért nem mindegy, hogy Svédország hogyan kezeli ezt az incidenst”.

A vita egészen odáig fajult, hogy szerdán a szaúdi külügyminisztérium “támadásnak, zajos beavatkozásnak” nevezte Wallström kijelentéseit, és visszahívta a szaúdi nagykövetet Svédországból. Stockholm elismerte, hogy Ibrahim bin Szaad Al-Ibrahim szerdán elhagyta az országot és jelenleg a “diplomáciai kapcsolatok szünetelnek”.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 860 845 megtekintés

Videó: 49 043 591 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7050459

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh