Idén 14 intézmény és szervezet csatlakozott a Régészet Napja programsorozatához, amelyet a hétvégén, a többi európai országgal egy időben tart a Magyar Régész Szövetség Networks/Hálózatok címmel.

A péntektől vasárnapig zajló idei esemény fő témája a kapcsolati hálózatok létrehozása, fenntartása és kiterjesztése - olvasható a Magyar Régész Szövetség az MTI-hez csütörtökön elküldött közleményében, amelyben kiemelik, hogy az eseményhez csatlakozó helyszínek a járványügyi helyzethez alkalmazkodva kínálják programjaikat.  

A fővárosban a Budapesti Történeti Múzeum és az Óbudai Múzeum régészeti helyszíneket bejáró sétáihoz lehet csatlakozni, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Aquincumi Múzeum pedig online előadásokat közvetít: szó lesz egy 7000 éves üzenetről, egy restaurátorműhely rejtelmeiről, de virtuálisan bekapcsolódhatnak az érdeklődők egy késő rézkori tömegsír feltárásába, és megismerhetik a Duna-medence monumentális kora vaskori tájait is.  

A hálózatok témához illeszkedve a debreceni Déri Múzeum, a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum és a berettyóújfalui Bihari Múzeum egymással együttműködésben kínál programokat a közönségnek. Megismerhetik a látogatók például a Hajdúböszörmény határában található újkori erődök hálózatát, a zeleméri templomromhoz kapcsolódó alagutak legendáját, a Gúti erdőben lévő középkori templomromot, valamint a rejtélyes herpályi Csonkatornyot.  

Az egri várban viselet- és fegyverbemutató várja az érdeklődőket, akik bepillanthatnak a régmúlt korok divatjába és gasztronómiai kultúrájába is. A látogatók megismerkedhetnek a régészet 21. századi módszereivel: a távérzékelési módszerekkel, a 3D lelőhelymodellezéssel, valamint a drónok szerepével.  

Miskolcon a Miskolci Régész Terasz keretében a Hom(e) Movie című kisfilm premierje lesz, a vetítés után kerekasztal-beszélgetést tartanak.  

Nyíregyházára, Szolnokra és Százhalombattára virtuális kirándulást tehetnek az érdeklődők, de az intézmények közösségimédia-oldalain egész héten izgalmas bejegyzésekkel, feladványokkal készülnek.  

Tatabányán lelőhelylátogatásra hívják az érdeklődőket a Szelim-barlanghoz, a gyerekeket mini ásatás és restaurátorpuzzle várja, a felnőttek a város történetének ásatási legendáit és legendás ásatásait ismerhetik meg.  

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum a közösségi régészet szellemében indít kirándulást Türjére. Kicsik és nagyok részt vehetnek a premontrei templomhoz csatlakozó középkori kolostor régészeti kutatásában. Erre a programra olyan lelkes résztvevőket várnak, akik nem riadnak vissza attól, hogy ásót, lapátot, spaklit ragadjanak és a régészeknek segédkezve leporolják a poros falakat - írták a tájékoztatóban.  

A programokról bővebb információk a regeszetnapja.hu oldalon és a Régészet Napja Facebook-oldalán érhetők el.

Forrás: MTI

 

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 560 411 megtekintés

Videó: 48 742 420 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6993488

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh