Vasárnap kezdődik a házasság hete. Idén a koronavírus-járvány miatt elsősorban online programokkal, előadásokkal, beszélgetésekkel, párkapcsolat-építő játékokkal várják az érdeklődőket - közölték a szervezők az MTI-vel.     

Herjeczki Kornél, a házasság hete mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója a közleményben úgy fogalmazott: a jelenlegi helyzetben "még fontosabb egymásra naponként igent mondani és a kapcsolatot megerősíteni, mert így sokkal hatékonyabban tudunk szembenézni a körülöttünk lévő bizonytalansággal".  

A házasság hete központi programjai inspirációt szeretnének adni ahhoz, miként lehet eddig nem megszokott módon ugyanazt a célt elérni. Ezt szolgálják idén az online események, előadások, amelyek így még többekhez eljuthatnak, hiszen utólag is megtekinthetők és a Magyarországtól távol, kisebbségben élő vagy külföldön dolgozó párok számára is elérhetőek lesznek - tette hozzá Herjeczki Kornél. A programsorozat idei mottója: "ezerszer is igen".  

A szervezők eljuttatták az MTI-hez Steinbach Józsefnek, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökének és Marton Zsolt váci megyés püspöknek a házasság hete alkalmából írt üzenetét is.  

Steinbach József azt írta: a programsorozat mottója nem a mennyiségről szól és nem arra buzdít, hogy ezerféle dologra, ezer emberre és ezer lehetőségre mondjunk igent, hanem sokkal inkább "annak az egy igennek a jelentőségét mélyíti el", amely igazán csak egyvalaki felé hangozhat el, de "felé minden nap, minden órában, egy térbe és időbe nem zárható korlátlan jelenlétben".  

Marton Zsolt váci megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családügyi bizottságának elnöke szerint a házasság nem civilizációs képződmény, amely létrejött, amikor az ember fejlődése során szükség volt rá, és eltűnik, amikor már nem lesz rá szükség. "A házasság nem gyermeke, hanem szülője a civilizációnak."  

Minden valaha volt emberi társadalom ismerte az emberi kapcsolatok színes palettáját. A társadalmak között voltak lazábbak, amelyek többféle kapcsolatot engedélyeztek, és szigorúbbak, amelyek kevesebbet. De minden eddigi társadalom kitüntetett szerepet tulajdonított és önálló nevet adott annak a kapcsolatnak, amelyikből gyermek születhetett. Ez a házasság férfi és nő között, valamint az ezen alapuló család - tette hozzá Marton Zsolt.  

A házasság hete központi programsorozata ünnepi istentisztelettel kezdődik vasárnap Pápán.  

Hétfőn Gorove László és Gorove Kriszta párkapcsolati szakértők Nemek és igenek a házasságban, kedden Mihalec Gábor pár- és családterapeuta Viharálló szerelem című online előadását nézhetik meg az érdeklődők a házasság hete Facebook-oldalán.  

Szerdán az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán tartanak beszélgetést, amelynek résztvevői a házasság hete idei arcai, Pálúr János orgonaművész és felesége, Pálúr Kornélia, Holló András kerekesszékes tánctanár és felesége, valamint Révész Szilvia motivációs előadó és férje lesznek. A beszélgetés élőben követhető a házasság hete Facebook-oldalán.  

Csütörtökön a Három királyfi, három királylány mozgalom szervezésében Család - karrier - egyensúly címmel élő online konferenciát tartanak.  

Pénteken - szintén online követhető - igehirdetéssel egybekötött orgonakoncert lesz Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban.  

Szombaton A házasság szakítópróbái címmel Tolnay Lajos szülész-nőgyógyász és felesége tart online előadást a pasaréti református gyülekezet YouTube-csatornáján.  

A hetet ünnepi szentmise zárja a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.  

Hozzátették: a központi programok mellett sok magyarországi és határon túli településen - többi között Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden és Temesváron - várják online programokkal, egyházi rendezvényekkel az önkéntes szervezők az érdeklődőket.  

A rendezvénysorozat programja megtalálható a hazassaghete.hu, a facebook.com/hazassaghete, illetve a instagram.com/hazassaghete oldalon.  

A házasság hete programsorozat több mint két évtizede indult az Egyesült Királyságból, Magyarország 2008-ban csatlakozott a mozgalomhoz.  

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

Forrás: MTI