Elkészült a világ első olyan zárt ciklusú geotermikus hőtermelő erőműve, amelyet egy meddő, sikertelen olaj- és gázkutató fúrásból visszamaradt kútban valósítottak meg az MS Energy Solutions Kft. mérnökei Kiskunhalason - közölte Gáti Mátyás, a cég ügyvezetője az MTI-vel.

Elmondta, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által 81,84 millió forinttal támogatott, fél megawatt teljesítményű mini hőerőmű 20 000-30 000 négyzetméter alapterületű épületegyüttes vagy egy-másfél hektár területű üvegház fűtését tudja ellátni a következő években.   

A kft. által 4 év alatt kifejlesztett "WeHEAT (Wells for Heat Exchanging Advanced Technology) típusú" technológia a használaton kívüli mélyfúrások újrahasznosítását teszi lehetővé a rétegvíz kitermelése nélkül. Így egy geotermikus beruházás az átlagos 1,5-2 milliárd forintos költség mintegy 10 százalékából megvalósítható - mondta.   

A nemzetközi piac már évtizedek óta próbálkozott hasonló rendszerekkel, eddig eredmény nélkül - tette hozzá az ügyvezető.   

A 100 százalékig zöld, megújuló energiatermelő rendszer nagy lehetőséget jelenthet az önkormányzatoknak, az agrárszektornak és magánvállalatoknak, mert Magyarországon csaknem 9000 fel nem számolt potenciális mélykút van, ezek egy része alkalmas e technológia befogadására, hogy utána szinte lenullázható legyen a közintézmények, gyárépületek vagy a lakások fűtésszámlája - jegyezte meg.    

Tájékoztatása szerint az MS Energy Solutions kft. mérnöki szolgáltató és tanácsadó iroda az elmúlt években számos K+F projekten dolgozott, például kifejlesztettek egy eszközt a talaj levegő radon koncentrációjának mérésére, amivel kimutatható az is, hogy valahol van-e a talajban szennyezés, és az merre halad, vagy akár szénhidrogén, ami olaj- és gázkutatásoknál fontos.   

"A geotermikus erőmű a cégünk eddigi legátütőbb fejlesztése, ami a világon egyedülálló. Minthogy 4 évünkbe telt a fejlesztés, ezért azt gondoljuk, hogy van annyi piaci előnyünk, hogy azok akik utánunk jönnek majd inkább tőlünk kérnek segítséget" - fogalmazott az ügyvezető.   

Az üzleti tervük szerint vagy kulcsrakészen adják át a hőközpontot a piaci szereplőnek vagy vállalják a technológia telepítését, és a megrendelő a hőszolgáltatásért fizet versenyképes piaci árat.   

A cég, amelyben heten dolgoznak a tavalyi nehézségek ellenére 84 millió forint árbevételt ért el, minimális veszteség mellett. Több beszerzésük 3-6 hónapot csúszott, ami rendkívüli terhet jelentett a cégnek - mondta az ügyvezető, aki az idén jobb évre számít.

Forrás: MTI