Az elmúlt években számos beadvány érkezett a szemétszállító cégek tevékenységével kapcsolatban a társasházak lakói és a társasházak képviselői részéről az állampolgári jogok biztosához.

Nagy vita volt annak kapcsán beadványt írók és közszolgáltatók között, miszerint akkor is meg kell fizetni a szemétszállítás díját, ha az ingatlan nem termel hulladékot. Többen azt sérelmezték, hogy bár nem egész évben használják a tulajdonukban álló üdülőt, vagy lakóingatlant, ezt a helyi önkormányzat nem veszi figyelembe, és teljes évre szóló díjat fizettet velük.

Az ombudsman véleménye szerint a kormányrendelet alapján az üdülőingatlanok, illetve időlegesen használt ingatlanok esetében hónapokban vagy negyedévekben meghatározott úgynevezett használati szezon szerint kell megállapítani a közszolgáltatási díjat.

Ám sok önkormányzat nem szabályozta, és jelenleg sem szabályozza ezt a lehetőséget, mivel a hulladékszállítási rendeletben nem kötelesek meghatározni a mentességek körét. Az ombudsman szerint ez sérti a jogállamiság elvét és a jogbiztonság követelményét.

A kukákkal, például azok űrtartalmával, már korábban is foglalkozott az országgyűlési biztos. A vita akkor annak kapcsán pattant ki, hogy az egyik szolgáltató 40 községben annak ellenére sem adott a lakosoknak 120 literesnél kisebb kukásedényt, hogy már egy jóval korábbi, szintén ombudsmani megállapítás kimondta: ez a gyakorlat nem teszi lehetővé az arányos díjfizetést.

Ráadásul az Alkotmánybíróságnak is született ebben a témakörben egy határozata, amely szerint a hulladékdíj akkor felel meg a szolgáltatás-ellenszolgáltatás arányossága követelményének, ha igazodik, vagy legalább közelít az elszállított szemét mennyiségéhez. További ombudsmani vélemény: az igényt meghaladó méretű kukásedény kötelező használata nem ösztönzi a lakosokat a hulladék szétválogatására, a szemét mennyiségének csökkentésére.

Forrás: ingatlanmagazin.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 145 036 megtekintés

Videó: 38 410 716 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5886633

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh