Elindult az általános felsőoktatási felvételi eljárás, már lehet jelentkezni a jövő szeptemberben induló alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre - közölte az Oktatási Hivatal (OH) pénteken az MTI-vel.

Ismertették: a jelentkezők a felsőoktatási felvételi eljárás menetéről és a meghirdetett képzésekről az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu oldalon közzétett Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban találnak részletes információkat. A tájékoztató tartalmazza a meghirdetett képzéseket, az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és az érvényes jelentkezéshez szükséges minden további tudnivalót. A tájékoztató várhatóan január végéig frissül a megjelenése utáni változásokat felsoroló hivatalos kiegészítéssel - tették hozzá.   

Mint írták, a jelentkezők kizárólag a felvi.hu honlapról elérhető e-felvételi rendszeren keresztül adhatják be jelentkezésüket; a felsőoktatásba jelentkezés online felülete a határidőig folyamatosan elérhető. A végleges jelentkezéseket legkésőbb jövő február 15-én éjfélig lehet rögzíteni.   

A jelentkezők a felvételiben legfeljebb hat helyet jelölhetnek meg, ebből hármat díjmentesen. Ezen felül további három hely jelölhető meg, amelyekért egyenként 2000-2000 forint kiegészítő díjat kell fizetniük. Felhívták a figyelmet: egy jelentkezésnek számít, ha valaki ugyannál a helynél mindkét finanszírozási formáját megjelöli, azaz ha az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzés helye és nyelve is azonos, csak a finanszírozási forma tér el. Ezeket külön sorban kell feltüntetni, tehát a jelentkezéskor maximum tizenkét sor tölthető ki.   

A pontszámítás alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé legfeljebb 100 többletpont kapható. Mesterképzésen legfeljebb 100 pont szerezhető, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a felvi.hu honlapon. A jogszabályi minimum ponthatár változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzéseknél 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzéseknél pedig 50 pont, aki ezek alatt teljesít, nem vehető fel. A ponthatárokat várhatóan jövő év július 25-én hirdetik ki.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 282 megtekintés

Videó: 47 968 300 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887547

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh