Az epesav okozta megbetegedések - köztük a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a Barrett-nyelőcső- és vastagbélrák - terápiájának új irányait mutatta be Hegyi Péter, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE-ÁOK) professzora. Kutatótársaival erről a napokban számoltak be a Physiological Reviews nevű szaklapban.   

A pécsi egyetemen 2016 óta működő Transzlációs Medicina Központ vezetője az MTI-nek elmondta: az epesavak élettani és klinikai tulajdonságairól eddig is számos közleményt publikáltak, azonban olyan összefoglaló, amely ezt a két területet együttesen, transzlációs megközelítésében tárgyalja, eddig még nem született. Mint kifejtette, az emberi szervezet által termelt epesav 95 százaléka a vékonybélből visszaszívódik, 5 százaléka pedig kiürül. Amennyiben az epe összetétele, mikrobiológiája vagy útvonala megváltozik, az komoly betegségek kialakulásához vezethet.   

A tudományos cikkben mintegy 10 olyan gyógyszeres "támadási pontot" is azonosítottak, amelyekre ható gyógyszerek kifejlesztésével helyre lehet állítani az epesav normális körforgását és összetételét. Ezáltal csökkenteni lehet a betegségek kialakulásának esélyét és a már fennálló kóros állapot súlyosságát - mondta. Hegyi Péter az összefoglaló jelentőségét érzékeltetve hangsúlyozta, hogy a közlemény több, jelentős népegészségügyi problémát okozó betegségben, mint például a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a Barrett-nyelőcső- és a vastagbélrák új terápiás útvonalakat tár fel, így jelentősen serkenti azok terápiájának további kutatásait és gyógyszerfejlesztéseit.   

A közlemény szerzői "joggal bíznak benne, hogy felfedezéseik, mihamarabb a betegek javára fordítható gyógyszerekké, terápiákká válnak" - összegzett az orvosprofesszor. A kutatási módszerre térve Hegyi Péter kifejtette, hogy transzlációs medicina a különböző szakterületek - köztük az alap- és a klinikai kutatás, az informatika és a statisztika - között felgyorsítja az információáramlást és elősegíti, hogy "a tudományos eredmények mihamarabb a betegek javát szolgálják".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 366 megtekintés

Videó: 47 970 684 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887763

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh