A Kodály Iskola egyházi kézbe adása volt a témája a Komlói Színházban megtartott szülői fórumnak, amelyen Cseke Gabriella, az iskola igazgatója, Polics József polgármester és Sümegi József, a Katolikus Egyház oktatási felügyelője válaszolt a jelenlévőkben felmerült kérdésekre.

A fokozott érdeklődés mellett lezajlott szülői fórumon elsőként Polics József, Komló polgármestere tekintette át röviden az egyház, az önkormányzat és az intézmény között lezajlott háromoldalú tárgyalások eddigi fejleményeit. Polics József úgy látja, hogy – az egyház által képviselt értékeket figyelembe véve – vissza nem térő lehetőség kínálkozik a város oktatása előtt, amelyet meg kell ragadni.

Az intézményt érintő változásokról Sümegi József adott ismertetőt. Az oktatási felügyelő elmondta, hogy átvétel esetén a legszembetűnőbb változás az iskola nevében lenne. Szeptembertől Kodály Zoltán Katolikus Ének-zenei Általános Iskola szerepelne az intézmény falán elhelyezett táblán.

Azt is megjegyezte, hogy nem radikális változásokban, hanem évtizedes távlatokban gondolkodnak az egyházmegyénél az iskolával kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy ugyanavval a művészetoktatási profillal, tantestülettel működne tovább az intézmény, de természetesen az egyházi értékrend fokozatos átitatásával, amihez hozzátartozik, hogy az iskolai nagy rendezvények (évnyitó, évzáró) helyszíne a templom lenne.

Lényegi változás valójában a hittanoktatás bevezetése lesz. Az 1-6. osztályosok órarendi keretben szakoktatók irányításával tanulnák a tantárgy alapjait. Természetesen az életkori sajátosságoknak megfelelően, míg a 7-8. osztályosok az erkölccsel és etikával a köznevelési törvény útmutatása szerint foglalkoznának, ugyanakkor alternatívaként a hittan is elérhetővé válna számukra.

Cseke Gabriella igazgatónő szerint az iskola hagyományainak megőrzése, így a kórusok munkájának színvonalas folytatása fontos szempont, amihez ragaszkodnak a jövőben is.

A szülőkben több kérdés fogalmazódott meg a fórum során. Így az intézmény finanszírozása, és természetszerűleg a bérkérdés is szóba került. Sümegi József válaszában kitért arra, hogy 2013 januárjától az iskolákban mindenütt állami alkalmazottként dolgoznak majd a pedagógusok. A szeptembertől december végéig tartó átmeneti időszakot az egyház előlegezi meg.

Előremutató, hogy hosszútávon az alapnormatíva és az egyházi kiegészítő normatíva nagyobb mozgásteret nyújt az intézmény gazdálkodásában.

Többen azt firtatták, hogy miért éppen a Kodályra esett a püspökség választása. Az oktatási felügyelő elmondta, hogy a püspök úrnak elsősorban a templom közelsége keltette fel az érdeklődését. Polics József a témához hozzátette, hogy előbb-utóbb az önkormányzatnak lépnie kellet volna a város iskolarendszerével kapcsolatban. A Gagarin Iskola nem lehetett a kiválasztott, mert társulásban működik. A korábban szóba került dávidföldi iskola épületének hasznosítása gazdasági szempontból egyelőre nem időszerű kérdés.

A szülők arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen hosszú időre tervez az egyház a változások bevezetését illetően.

Kiderült, hogy az intézményben jelenleg tanulókat nagyban nem érintik a változások. Az egyház – más városokban működő iskoláihoz hasonlóan – hosszabb türelmi időszakot tervez. Ami – a hallgatóság által tolmácsolt kérésben meg is fogalmazódott – érinti a pedagógusokat is. Sümegi József ehhez hozzátette, hogy nagyban az intézményen múlik, hogy milyen ütemű lesz a változás.

Érdeklődtek a szülők a hitoktatás rendszeréről, amivel párhuzamosan kiderült az is, hogy elegendő létszám esetén református hitoktatásra is lehetőség nyílhat. Egyházi részről elmondták, hogy már működő egyházi iskolákban is van ilyen gyakorlat. Órarend szerint ugyanabban az időben zajlik az oktatásuk, mint a katolikus hittanóra. Ígéret hangzott el, hogy az igényeket még ebben a tanévben felmérik.

A közelgő beíratással kapcsolatban megjegyezték, hogy nem a körzeti elv szerint várják az elsősöket, számítanak a környező településekről érkező diákokra is.

Az etika és a hittan osztályozására vonatkozó kérdésnél Sümegi József elmondta, hogy még nem hallott arról pályafutása során, hogy valaki megbukott volna ezekből a tárgyakból, megnyugtatásul közölte, hogy akár a szóbeli értékelés lehetősége is felmerülhet ezeknél a tantárgyaknál.

Néhány jelenlévő a hagyományos iskolai rendezvények sorsáért aggódott. Cseke Gabriella igazgatónő hozzászólásában leszögezte, hogy a ballagás, a tánciskola, a karácsonyi hangverseny továbbra is megmarad a régi keretek között, újdonság – érthető okok miatt - csak a húsvét megünneplésével kapcsolatban lesz, hiszen az mégiscsak az egyház legnagyobb eseménye.

Egy hozzászóló szerint Komló – újkori történelméből kiindulva – nem éppen elhivatott a vallás iránt. Kérdésére, hogy lesz-e elegendő diák az intézményben, Sümegi József így válaszolt:

– Ez egy lehetőség, a gyerekek csak nyerni fognak az ügyön. A Kodályban mintaértékű nevelés folyt korábban is, az egyház csak segítséget szeretne adni a szülőknek és a gyerekeknek a nevelés területén. A benne tanító pedagógusoktól függ majd, hogy milyen lesz az iskola.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 255 megtekintés

Videó: 48 301 534 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920861

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh