A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett a trianoni békediktátum évfordulóján a Komlói Erdélyi Kör megemlékezést. A viharos időjárás ellenére, közel százan vettek részt a Templom téri kopjafánál lezajlott rendezvényen.

Június 4-én, határon belül és kívül is több helyen megemlékeztek a Nemzeti Összetartozás Napjáról. A Komlói Erdélyi Kör a kopjafánál tartott megemlékezést a trianoni eseményekről.

A Himnusz elhangzását követően Korbuly István, Juhász Gyula: Trianon című versét tolmácsolta az emlékezőknek.

Szavalatát követően Szedeli József, a Komlói Erdélyi Kör tagja,a Történelmi Igazságtétel Bizottság megyei alelnöke osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel a tragikus eseményről.

Az időközben heves záporral, villámlással lecsapó vihar sem tántorította el a résztvevőket, akik a szónok beszédének végső gondolatait az árkád védelme alatt hallgatták végig. Az ünnepi eseményt a Székely Himnusz és a Szózat hangjai zárták. A résztvevők az elvonuló vihar után helyezték az emlékezés virágait a kopjafa talapzatánál.

Előző nap koncerttel emlékeztek a magyarok gyásznapjára.

A Jobbik komlói szervezete a június 3-án,a Béke Hotel kerthelyiségében emlékezett meg a magyarság nemzeti gyásznapjáról.

A Himnusz és Remenyik Sándor: Nem nyugszunk bele című költeményének elhangzását követően Konyári Zsolt, a Jobbik helyi szervezetének elnöke, megyei alelnök mondott ünnepi beszédet. Történelmi visszatekintésében a szónok, a magyar történelem legtragikusabb napjának nevezte június 4-ét, ami kihatott Európa történelmére is, hiszen az e napon született döntés vetette el a II. világháború kitörésének magját.

Magyarországot megcsonkították, szétdarabolták, súlyos területi és gazdasági veszteséget szenvedett, 20,8 milliós lakosságából is mindössze 7,6 millió maradt.

Konyári Zsolt szerint ma a legfontosabb célunk az lehet, hogy az elsodródott területek autonómiáját elősegítsük.

A rendezvény folytatásában Papp Attila énekes és a hegedűn közreműködő Kiss Anikó, a CS.Í.T. együttes tagjai léptek színpadra. Műsorukban, a jól ismert zeneszámok mellett Papp Attila több verse is elhangzott.

A résztvevők egy tál meleg étel elfogyasztása mellett zárták a rendezvényt.

Forrás: komlo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 735 233 megtekintés

Videó: 48 942 756 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030073

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh