Karbonsemlegességi tanúsítványt szerzett a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. (BAT PD) baranyai megyeszékhelyen működő, nikotinpárnákat gyártó részlege - közölte a British American Tobacco (BAT) vállalatcsoporthoz tartozó, 2021-ben közel 180 milliárd forintos nettó árbevétel mellett csaknem tízmilliárd forintos adózott eredményt elérő társaság az MTI-vel.

A cég közleményében azt írták, hogy 2019-ben 7,5 milliárdos beruházással létrejött pécsi nikotinpárnagyárban eddig 1220 tonnányi - üzemanyagokból és vásárolt elektromos energiából származó - szén-dioxid-kibocsátást sikerült megelőzni, helyettesíteni vagy ellensúlyozni.  

Közölték: a karbonsemlegesség elérése érdekében a pécsi gyárban csökkentették a fűtéshez felhasznált földgáz mennyiségét, az üzem elektromosáram-igényét teljes egészében zöldenergiából elégítik ki, míg a fennmaradó szén-dioxid-kibocsátást erdőtelepítési projektek karbonkreditjével váltották ki.  

A hazai működés karbonsemlegesség területén elért eredménye visszatükrözi a vállalatcsoport stratégiáját, amelynek részeként a BAT tavaly kötelezte el magát a szén-dioxid-kibocsátás nélküli működés megvalósítására - olvasható a kommünikében.  

A közlemény szerint a 2021-ben 25,68 milliárd font bevételt és 10,2 milliárd font nyereséget termelő BAT vállalatcsoport világszert több mint 170 országban van jelent és 52 ezer munkavállalót foglalkoztat.  

A BAT a magyar piacon a BAT PD révén van jelen, amely a pécsi dohánygyár felvásárlásával jött létre 1992-ben.  

A BAT PD tavaly májusban jelentette be, hogy átalakítja a pécsi dohánygyár termelését, mert világszerte megnőtt a kereslet az újgenerációs termékek, így a dohánymentes nikotinpárnák iránt.  

A dohánygyár akkori közleményében azt írták, hogy a legtöbb cigarettamárka helyi gyártását beszüntetik, csak az egyik legismertebb hazai márka előállítását tartják meg Pécsen és a jövőben túlnyomórészt nikotinpárnákat gyártanak.  

A BAT PD 900 embernek ad munkát, a nikotinpárnák és szivarkák előállítását, valamint vágott dohány előkészítését végző pécsi gyáregységekben több mint 800-an dolgoznak, létszámuk azonban folyamatosan nő, jelenleg is számos nyitott pozíció van a vállalatnál - közölte a cég az MTI érdeklődésére.  

Az MTI érdeklődésére a cég közölte: a jövőben kiemelt figyelmet fordítanak a pécsi nikotinpárnagyár fejlesztésére, onnan ugyanis több mint 30 országba exportálnak termékeket. A társaság céljai között szerepel, hogy a pécsi gyáregység a termékkategória legnagyobb európai előállítója legyen a jövőben. Ezzel összhangban a tavaly Magyarországon is bevezetett hevítéses termékcsaládjuk további fejlesztését is stratégiai fontosságúnak tartja a a BAT PD - hívták fel rá a figyelmet.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 805 905 megtekintés

Videó: 47 969 135 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887618

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh