Javában benne vagyunk a nagyhétben, a böjti időszak utolsó szakaszában, mely virágvasárnappal kezdődik és a húsvéti ünnepekkel ér véget.

Virágvasárnappal kezdődik a húsvéti ünnepkör, ilyenkor az emberek barkaággal mennek a templomba, Jézus Jeruzsálembe bevonulására emlékezve. A nagyhéten megemlékezünk Jézus szenvedéséről, véget ér a negyven napos böjt és végre újjászületik a természet.

Nagycsütörtökön, Krisztus szenvedésének kezdetén elhallgatnak a harangok, „Rómába mennek”, csak szombaton szólalnak meg újra. Nagypéntek a legnagyobb gyásznap, Jézus kereszthalálának napja. A népi hagyomány szerint, aki ezen a reggelen megmártózik a patak vizében, egész évben szerencsés lesz.

Nagyszombaton ismét megszólalnak a harangok. Egyes vidékeken ma is hagyomány az étel megszentelése. Az ünnep elmaradhatatlan kellékei az új életet jelképező tojás, a sonka és a húsvéti kalács.

A Közösségek Háza is húsvéti játszóházzal készül az ünnepre. A Kreatív Műhely tagjaival március 23-án, szerdán 16.30 és 18.30 között várják a gyerekeket ünnepi készülődésre.

A tojásdíszítés változatos technikáival ismerkedhetnek meg a résztvevők, készíthetnek ajtó-és ablakdíszeket, de arcfestés, gyertyaöntés is szerepel a programban. Az apróbbakat nyusziváró dalolgató foglalkozással szórakoztatják.

A belépő 200 forint, a helyszínen díszítésre váró kifújt tojás is vásárolható.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 310 megtekintés

Videó: 48 313 672 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922649

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh