Csütörtöktől láthatja a nagyközönség a pécsi állatkert legújabb lakóját: a 140 kilogramm súlyú, felegyenesedve két méter magas hím barnamedve Bulgáriából érkezett az intézménybe - közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a szófiai állatkertből érkezett hatéves példány az egyetlen barnamedve a Dunántúlon, az állat csereszerződés keretében került Pécsre. Az állatkert három sarkantyús teknőst, két farksodrót, egy közönséges selyemmajmot és egy ormányos medvét adott a barnamedvéért.

A Magyarországon fokozottan védett faj beszerzése hosszadalmas volt, az engedélyeztetési eljárás hónapokat vett igénybe - idézte az írásos összegzés Siptár Dávidot, az intézmény szolgáltatási vezetőjét. A szakember hozzátette: bár a medve kapott nevet Bulgáriában, az állatkert örömmel fogadja az átkeresztelési ötleteket, pályázatot írnak ki és a kifutónál elhelyezett ötletládában is várják majd a látogatók javaslatait.

Siptár Dávid kitért arra is, hogy a pécsi állatkert barnamedve-kifutóját 4,5 méter magas 5 milliméter pálcavastagságú kerítés határolja a tetején 1 méter 45 fokos szögben elhelyezett magasítással, amely mellé felszereltek egy kétkörös szünetmentes táppal ellátott villanypásztor-rendszert is. A biztonság tekintetében az állatkert túlteljesítette a jogszabályi feltételeket - közölte a szakember.

Az 1,8 milliárd forintos beruházással felújított - május végén átadott - intézményben az állatok mintegy 40 százaléka új, a régi állatkertben nem volt megtalálható. A létesítményben több mint 250 állatfaj több mint ezer egyede tekinthető meg. Köztük pumákat, perzsa leopárdot, varacskos disznót, bengáli tigriseket, gyűrűsfarkú makikat, zebra- és szirti cápát, hiúzt, oroszlánt, zebrákat, ormányos medvéket, kaméleonokat és fapitonokat is láthat a közönség.

A közlemény az intézmény tervei között említette a meglévő állomány bővítését, valamint további új bemutatóhelyek kialakítását.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 716 megtekintés

Videó: 47 967 823 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887492

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh