A filmes eseményt augusztus 27. és 30. között immáron hatodik alkalommal rendezték meg, a fesztiválon azok a rövid internetes filmek versenyeztek, amelyek pozitív példákkal mutatják be Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét - közölték a szervezők.

A legjobb filmek készítői idén csaknem 3 millió forint értékű díjat kaptak. A fesztiválra beérkezett versenyfilmekből 22 film jutott a döntőbe a 2020. augusztus 10-ig tartó internetes közönségszavazás alapján - olvasható a szervezők csütörtöki közleményében.  

Ezeket a filmeket értékelte a zsűri, majd augusztus végén döntöttek a díjazottakról. A zsűri elnöke Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész, a zsűri tagjai: Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője és Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője.  

A fesztivál 800 ezer forintos fődíját a 102 éves Juliska néni története (Juliska néni) című filmért Deák András érdemelte ki. "Juliska néni nem csak tiszteletre méltó kort élt meg, hanem egyszerűségében szép és őszinte gondolatokat is tud mondani az élet nagy igazságairól. A székelyföldi asszony Magyarországon született, majd Trianon után egyszer csak Romániában találta magát. Az etűdből sugárzik az empatikus szeretet és a pozitív szemléletű életérzés kifejezésének szándéka" - értékelte a filmet Koltay Gábor, a zsűri elnöke.  

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata által felajánlott, 2. helyért járó 400 ezer forintot a Mári, a nagy festő árnyékában (Mári, a nagy festő) című film alkotói, Borbás Edina és Németh László nyerték el.  

A 3. helyezettnek járó 250 ezer forint értékű díjat a Rex Videó Virágkoszorús fakereszt (fakereszt) című filmje vihette haza, alkotója Zsigmond Attila.  

A filmes mustrán több különdíjat is kiosztottak. A 300 ezer forintos közönségdíjat a Három a magyar igazság című filmjéért a Brazíliában élő, brazil és magyar állampolgárságú Costa Henryco kapta.  

A rendezvény fővédnöke Kövér László az Országgyűlés elnöke, védnöke Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője volt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 761 megtekintés

Videó: 48 302 411 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920996

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh