A Reuters szerint az amerikai gyártó felmondta a kereskedelmi együttműködést a ZTE-vel, miután kiszivárgott, hogy a kínai cég a Cisco által fejlesztett kommunikációs berendezéseket adott el iráni vállalatoknak. A közel-keleti ország évek óta kereskedelmi embargó alatt áll.

A Reuters értesülései szerint a Cisco Systems azonnal felmondta hosszú ideje tartó partneri együttműködését az ZTE-vel, miután kiderült, hogy a kínai cég az amerikai vállalat által gyártott telekommunikációs berendezéseket adott el a kereskedelmi szankciókkal sújtott Iránnak.

A sencseni székhelyű cég – amelyet a hírek szerint egy kongresszusi vizsgálat nyomán az Egyesült Államokból is kitilthatnak – állítólag nem csak a Cisco, hanem más amerikai gyártók termékeit is terítette az iráni telekommunikációs szolgáltatók között. A Reuters úgy tudja, hogy a ZTE tavaly írt alá megállapodást egyes tiltólistán lévő eszközök – köztük a Cisco által gyártott switchek – iráni értékesítéséről.

A hírügynökség riportjában azt írta, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma (U.S. Commerce Department) és az érintett amerikai vállalatok – állítólag egyébként ők leplezték le a törvénytelen ügyletet – vizsgálatát követően, a ZTE texasi leányvállalatának vezető jogtanácsosa kijelentette: a kínai anyacég megpróbálta eltakarítani a nyomokat, és „lehetséges, hogy dokumentumokat is megsemmisítettek”. Az FBI büntetőjogi vizsgálatot indított az ügyben.

„A ZTE erősen érintett az ügyben, és folyamatosan egyeztet a Ciscóval – jelentette ki David Dai Shu, a cég szóvivője. – Ezzel egy időben az amerikai kormánnyal is aktívan együttműködünk az Iránnal kapcsolatos vizsgálatában. Bízunk benne, hogy megnyugtató módon rendezhetjük a helyzetet”.

A Reuters híradásában egy jól tájékozott forrásra hivatkozva azt írta, hogy a közel hét éve tartó Cisco-ZTE partnerség többször is „rázósan” alakult. Valószínű, hogy az amerikai számítástechnikai eszközök Iránba „csempészésének” kapcsán kirobbant botrány csak azt a bizonyos „utolsó cseppet” jelentette a Cisco vezetői számára.

John Chambers, a Cisco vezérigazgatója hangsúlyozta: cége semmilyen körülmények között sem tolerálja az embargó alatt álló országokba – köztük Iránba – irányuló „direkt vagy indirekt” értékesítéseket.

Öt évvel ezelőtt, amikor a rivális Huawei komolyan beszállt a fejlődő országokban folyó versenybe, a Cisco vezetése úgy látta, hogy a ZTE közreműködésével, a helyben gyártott olcsóbb termékek, és az azok forgalmazását segítő viszonteladói és licencszerződések révén visszaszerezheti az ellenőrzést a piacok felett. Sajnos a szerződő felek számos kérdésben – köztük az Egyesült Államokban folytatott értékesítési tevékenységgel kapcsolatban – azóta sem tudtak dűlőre jutni egymással.

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 857 539 megtekintés

Videó: 49 039 255 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7049145

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh