A magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatása szerint - közölte a Magyar Prevenciós Orvosi Egyesület vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint a klinika kutatócsoportja az idén áprilisban mérte fel a felnőtt lakosság D-vitamin szintjét. A kutatás nem, életkor és lakóhely szerint is reprezentatív, az első ilyen Magyarországon és a világon.

Az eredményeket szombaton bemutató, az egyesület és a klinika által szervezett konferencián Takács István docens, a kutatás irányítója a közlemény szerint elmondta: a vizsgálatokból kiderült, hogy a kora tavaszi hónapokban a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitamin-szintje 16 nanogramm/milliliter, ez körülbelül a fele a normál értéknek. A szakember szerint az adatok aláhúzzák az orvos szakmai szervezet ajánlását, amely szerint a D-vitamin pótlására feltétlenül szükség van az őszi-téli hónapokban.

A közleményben kitértek arra, hogy a D-vitamin egy létfontosságú hormon elő anyaga, amely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben. Hiánya szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást, az immunrendszer legyengülését, cukorbetegséget okozhat, de a tumoros, illetve vérképzőszervi betegségek kockázatát is fokozhatja.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 546 megtekintés

Videó: 48 300 808 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920788

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh