Készülékeink kamerái gyakran tudtunk nélkül készítenek felvételeket, mikrofonjai pedig tudtunk nélkül is bekapcsolhatók.

A múlt hónap első felében arról írtunk, hogy telefonjaink gyakran lehallgatnak minket, mivel egyes alkalmazások engedélyünk és tudtunk nélkül kapcsolják be a beépített mikrofont. Biztonsági szakértők most erre igyekeztek magyarázatot adni, és bár közvetlen bizonyítékot nem találtak, arra figyeltek fel, hogy a kamerák esetében ez mindenképpen igaz.

A Northeastern University szakértői közzétették munkájuk eredményét, amelyből kiderül, hogy bizonyos alkalmazások valóban önállóan kapcsolják be a kamerákat, hogy állóképeket, illetve videókat rögzítsenek ezek segítségével. Ez már valóban megfigyelésnek minősül, időközben viszont további jelentések láttak napvilágot egyes felhasználók jóvoltából, ami arra mutat rá, hogy a probléma sokkal több személyt érinthet. Az idén bemutatott új okostelefonok egy része ugyanis már külön előugró modulon helyezi el az előlapi szelfikamerát, ez pedig gyakran előugrik anélkül, hogy bármilyen, ezt igénylő tevékenységet végeznénk. A jelek szerint mégis hasznosnak bizonyulhat a Vivo és az Oppo fejlesztése, ezzel ugyanis egyértelművé válik az engedély nélküli tevékenység.

A Vivo a maga részéről azzal védekezik, hogy ők mindent megtesznek a felhasználók biztonsága érdekében, a kamera alkalmazásával kapcsolatos engedélyek pedig alapesetben le vannak tiltva. Ez persze nem jelent abszolút megoldást a kérdésre, hiszen számos alkalmazás kér ilyen engedélyt a készülékek tulajdonosaitól, akik többnyire gondolkodás nélkül meg is adják azt, így a kamerák gyakorlatilag folyamatosan megfigyelhetnek minket. Az általuk beépített modul mindenesetre megadja a választ, ez ugyanis böngészés közben és egyéb tevékenységek alatt szükségtelenül ugrik elő, megalapozva a korábbi gyanút és az eddigi eredményeket.

A Google a Gmail kapcsán volt kénytelen magyarázkodni, ami főleg azután kényelmetlen számukra, hogy egy évvel ezelőtt ígéretet tettek a levelek automatikus szkennelésének leállítására. Kiderült ugyanis, hogy a külső fejlesztők továbbra is hozzáférnek üzeneteinkhez, ami szerintük azért szükséges, hogy minél több opciót biztosítsanak a felhasználóknak. Az engedélyeket persze nem vagyunk kötelesek megadni ehhez, ez viszont szintén nem válasz a problémára.

Forrás: sg.hu / thisisinsider.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 762 megtekintés

Videó: 47 971 350 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887829

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh