Skandináviában a készpénz visszaszorulóban van és ez a tendencia a jövőben folytatódhat.

Svédország azt tervezi, hogy saját digitális fizetőeszközt fejleszt ki, tesztel és vezet be. A lépésre elsősorban azért kerülne sor, hogy a skandináv állam ne engedje át a területet kizárólag a magáncégeknek és a bankoknak. Svédországban napjainkban már ötből négy tranzakciót bank- és hitelkártyákkal vagy mobiltelefonos alkalmazásokkal hajtanak végre a felhasználók. Többek között így fizetik ki a megrendelt szolgáltatásokat vagy akár a kávéjukat. Mindez egyáltalán nem véletlen, hiszen a cél a készpénz nélküli társadalom kiépítése és az ehhez szükséges infrastruktúra megteremtése. Az ezzel kapcsolatos projekteket ugyanakkor eddig bankok és más társaságok kezdeményezték.

A svéd nemzeti bank már két éve tervezi egy saját állami digitális pénz kibocsátását, ez lenne az elektronikus svéd korona. A program célja az, hogy a jövőbeli készpénz nélküli világban is legyen egy olyan fizetési rendszer, amely a magánbankoktól független és az állam által garantált megoldásként működik.

Az intézmény hosszú ideig vizsgálta az új rendszert és már az első teszteket tervezi, amelyre már jövőre sor kerülhet. A tesztelési szakasz várhatóan két éven át tart majd. Többek között olyan számla- és értékalapú megoldásokat akarnak kipróbálni, amelyek a bank- és a hitelkártyákon alapulnának. A svéd nemzeti bank ugyanakkor jelezte, hogy teljesen nem akar lemondani a készpénzről, amely - ha másképp nem - a digitális fizetési rendszer problémái esetén alkalmazható vészhelyzeti fizetőeszközként maradhatna.

Forrás: sg.hu / tagesschau.de

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 556 601 megtekintés

Videó: 33 581 486 megtekintés

Látogatók

Összesen5584520

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh