Meglévő épületek zöldhomlokzatának kialakítására alkalmas virágládák tesztelését kezdték meg Bécsben. A Berta névre keresztelt növényládáktól azt várják, hogy hőségben akár 13 fokkal is javul az utcán tartózkodók hőérzete.

Gyorsan felállíthatók és nem igényelnek különösebb építészeti megoldást azok a 300 literes növényládák, amelyeket az Osztrák Közlekedési, Innovációs és Technológiai Minisztérium „Jövő Városa” programja keretében tesztelnek Bécsben. A Berta névre keresztelt zöldhomlokzat-elemek egy 300 literes hatalmas ültetőedényből, megfelelő összetételű ültetőközegből, acélhálóból készült növénytámasztékból és ládánként két futónövényből állnak.

A ládák építőkockák módjára összekapcsolhatók, így akár egész utcákat be lehet velük zöldíteni.

A Berta tesztelését Bécs egyik legsűrűbben beépített részén a Kréta-negyedben kezdik meg. A Quellenstraße és a Gudrunstraße által határolt városrész egy csaknem hat hektáros terület végtelen hosszú háztömbökkel és rengeteg aszfalttal. Első körben ötven ilyen növényládát szeretnének felállítani. Az „50 zöld ház” nevet viselő kutatási projekt résztvevői ingyen igényelhetik a Bertákat. A növényeket természetesen nekik kell gondozniuk. Az olyan igénytelenebb futónövényeknek, mint a vadszőlő vagy a lilaakác egy-két évre van szükségük ahhoz, hogy egy kb. 8 négyzetméteres területen megkapaszkodjanak.

A zöldhomlokzat előnye nem csak az, hogy hőségben 13 fokkal is csökkentheti a hőérzetet, hanem az is, hogy akár 10 decibellel tompítja a közlekedés zaját. Ráadásul egy négyzetméternyi borostyán évi 1,7 kilogramm szálló port köt meg, a futónövények pedig életteret biztosítanak számos rovar- és madárfajnak.

A tesztet követően kereskedelmi forgalomban is árusítani fogják a speciális növényládákat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / Bécs Város Külképviseleti Irodája