Van, akit imádnak zabálni a kis vérszívók, mások meg a legdurvább szúnyogfelhőben is viszonylagos biztonságban lehetnek.

A szakértők szerint nem csak beképzeljük magunknak, amikor úgy látjuk, hogy vannak olyan emberek, akiket jobban szeretnek a szúnyogok, és vannak, akiket kevésbé, a rovarok aktuális ízlése ugyanakkor meglehetősen komplikált tényezők függvénye. Ezek többségén sajnos nem nagyon tudunk változtatni, de akad néhány dolog, amely révén kevésbé vonzóvá tehetjük magunkat a szúnyogok számára.

Minden a látvánnyal kezdődik: a szúnyogokat a mozgás és a sötét színek vonzzák, valószínűleg mert ezek jobban látszanak a statikus, világos háttér előtt. Így ha egy nyári estén kiülnénk a kertbe, érdemes világosabb színű ruhákat öltenünk, és keveset mocorogni, ha nem akarjuk messziről felhívni magunkra a vérszívók figyelmét, mondja Joe Conlon, orvosi rovarkutató.

Ahogy aztán a szúnyog közelebb kerül potenciális áldozatához, az illatoké lesz a főszerep. A rovarok állkapcsi tapogatója olyan receptorokat tartalmaz, amelyek akár 50 méteres távolságból is kiszagolják, ha széndioxid-forrás van a közelben. Ez a nyom annál hívogatóbb, minél gazdagabb, így nagyobb testű emberek, és általában a gyorsabb anyagcserével rendelkezők, például a terhes nők jobban vonzzák a szúnyogokat, mivel több szén-dioxidot termelnek. De hasonlóan vonzó célpontot jelentenek a testmozgást vagy komoly fizikai munkát végzők is.

A szúnyogok azonban nem csak a szén-dioxidot érzik: az emberi test több mint 400 különböző vegyületet bocsát ki, amelyek egy jelentős részét szintén képesek detektálni a vérszívók. Ezek némelyike vonzza, míg mások taszítják a szúnyogokat, azt azonban szinte lehetetlen megmondani, hogy összességében mely kombinációk tesznek finom falattá vagy elkerülendővé valakit.

Van ugyanakkor néhány jól azonosított vegyület, amely ellenállhatatlan a rovarok számára, bár sajnálatos módon nem sok befolyásunk van arra, hogy ezek mennyire vannak jelen a testszagunkban. Azok az emberek például, akik az átlagosnál nagyobb mennyiségben termelnek tejsavat, húgysavat vagy ammóniát, rendkívüli módon vonzzák a szúnyogokat. Érdekes módon egyes vizsgálatok szerint az alkohol is hasonló hatású, vagyis mielőtt leülünk a teraszra sörözni, érdemes tudni, hogy ezzel a szúnyogokat is lakomára invitáltuk.

A testszag összetételében természetesen a rajtunk élő baktériumok is szerepet játszanak, és a vizsgálatok szerint ez lehet a hátterében annak, hogy a különböző szúnyogfajok más testrészeket szeretnek a legjobban. Egyesek a fejet és a vállakat találják a legvonzóbbnak, míg mások a lábfejet és a bokát. Bár a szúnyogok elriasztására számos hagyományos módszer létezik, a vizsgálatok szerint ezek egyike sem igazán hatékony. Vagyis nem fognak kevésbé csípni a vérszívók, ha fokhagymát vagy bizonyos vitaminokat eszünk, vagy éppen tartózkodunk a banán fogyasztásától.

A kémiai riasztók azonban egészen jól működnek, ha pedig természetesebb megoldásra vágyunk, a legjobb, ha világos színekbe öltözünk, lehetőleg nem megyünk a szabadba és főleg nem akkor kezdünk edzeni, amikor a szúnyogok a legaktívabbak. Egy másik lehetőség, hogy megpróbáljuk megszokni a vérszívókat: egyes vizsgálatok szerint, aki sokat van kint, azt nem kerülik el ugyan a szúnyogok, de egy idő után gyakorlatilag immunissá válik a csípésekre.

Forrás: ipon.hu / blogs.discovermagazine.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 377 megtekintés

Videó: 47 967 129 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887459

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh