Tizedik hónapja csökken a globális légi áruszállítás árutonna-kilométerben mért volumene a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint.

A montreali székhelyű kereskedelmi szervezet szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint augusztusban átlagosan 3,9 százalékkal csökkent a szállított áru mennyisége az egy évvel korábbihoz képest. Ez volt az egymást követő tizedik hónap, amikor csökkenést mutattak ki, és ilyen hosszú negatív periódust a 2008-as gazdasági világválság óta nem tapasztaltak.    

Elemzésükben rámutatnak, hogy a háttérben elsősorban az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború húzódik meg, emellett egyes kulcsfontosságú piacokon csökkentek a gazdasági mutatók, valamint nőttek a geopolitikai feszültségek.   

A globális export és a beszerzési indexek is csökkennek, a fejlődő országokban pedig a kereskedelem szigorítása miatt nem tud fejlődni az áruszállítás, ismertette az IATA, hozzátéve, ennek ellenére a légitársaságok augusztusban is - tizenhat hónapja folyamatosan - nagyobb kapacitást biztosítottak a keresletnél. Emiatt az év nyolcadik hónapjában 2,7 százalékponttal 44,6 százalékra csökkent a járatok átlagos kihasználtsága és még nagyobb nyomás helyeződött a jövedelmezőségre.   

Az IATA adata szerint a globális légi áruforgalom 35 százalékát adó Ázsia-Óceániában 5, Európában pedig 3,3 százalékkal csökkent a szektor teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest.   

Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója  közleményben rendkívül aggasztónak minősítette a folyamatokat és felhívta a figyelmet, hogy semmilyen jele nincs annak, hogy a következő időszakban a helyzet javulna.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 260 megtekintés

Videó: 47 973 423 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887973

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh