Barack Obama amerikai elnök hétfőn keményen figyelmeztette a szíriai rezsimet, hogy ha beveti vagy akár csak áthelyezi vegyi fegyvereit, Washington átértékelné álláspontját egy szíriai katonai beavatkozásra vonatkozóan.

"Mostanáig nem adtam parancsot katonai beavatkozásra. De ha azt látnánk, hogy vegyi fegyvereket helyeznek át vagy alkalmaznak, akkor más megoldáshoz kellene folyamodnom" - hangsúlyozta Obama rögtönzött fehér házi sajtókonferenciáján.

A Damaszkusz által bevallottan nagy mennyiségben birtokolt fegyverek ügye "nem csupán (...) Szíriát érinti, de a térségbeli közeli szövetségeseinket is, köztük Izraelt" - folytatta Obama, aki szerint "nem szabad olyan helyzetnek előállnia, amelyben vegyi vagy biológiai fegyverek nem megfelelő személyek kezébe kerülnek".

Mint mondta, álláspontjukat ebben a kérdésben "nagyon egyértelműen tudomására hozták, nemcsak az Aszad-rezsimnek, de a (szíriai) hadszíntéren jelen lévő más erőknek is". Szavai szerint minden fél számára világossá tették, hogy az említett fegyverek bevetése a harcokban Washington szemében "egy vörös vonal átlépését jelentené, és súlyos következményeket vonna maga után".

Az amerikai elnök ugyanott kijelentette, kormánya fokozott erőfeszítéseket készül tenni azért, hogy megvédje az Afganisztánban harcoló amerikai csapatokat az afgán katonák és rendőrök egyre gyakoribbá váló támadásaitól, amelyeknek csak az elmúlt két hétben tíz amerikai katona esett áldozatul.

Martin Dempsey, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke éppen hétfőn érkezett Afganisztánba, ahol az "egyenruhás támadások" elhárítása a legsürgetőbb teendővé vált a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) számára.

Obama az újságírók előtt azt mondta, személyesen felveszi a kapcsolatot Hamid Karzai afgán elnökkel a szóban forgó gyilkosságok ügyében.

Az afgán hadsereg és rendőrség tagjai idén eddig 32 támadást követtek el a szövetséges nemzetközi erők katonái ellen, összesen 40 szövetséges katonát ölve meg. Támadásaikban további mintegy hetven katona sebesült meg. Tavaly egész évben 35 ilyen haláleset történt.

Az ugrásszerűen megnőtt belső fenyegetés aláássa a bizalmat a NATO és az afgán fegyveres erők között, súlyos "fejfájást" okozva a nyugati hatalmaknak, akik 2014 végére csapataik döntő többségét ki akarják vonni a közép-ázsiai országból.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 869 728 megtekintés

Videó: 49 051 484 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7052752

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh