A nyugati államok által javasolt repüléstilalmi övezet Szíria feletti bevezetését Damaszkusz az ország elleni agresszióként értelmezné - közölte Buszejna Saabán, a szíriai elnök megbízottja a Hszinhua hírügynökséggel Pekingben.

A Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és más nyugati vezetők által felvetett, s egyes arab államok által is támogatott kezdeményezésről Saabán kijelentette, "Szíria nem tűr el agressziót és adott esetben megvédi magát".

Bassár el-Aszad elnök politikai és média-tanácsadója úgy vélte, nem vezetnek be repüléstilalmi zónát, illetve remélte, hogy erről sosem születik majd megegyezés.

A szíriai politikus azt hangoztatta, hogy a felkelők fegyverrel és pénzzel való ellátása Szíria szuverenitásának megsértését jelenti. Véleménye szerint a kormányellenes csoportok külső támogatása az oka az immár 18 hónapja tartó folyamatos erőszaknak.

Saabán megerősítette, Damaszkusz egyetért azzal, hogy az ENSZ és új különmegbízottja nagyobb szerepet kapjon a válság rendezésében. A világszervezet minden új kezdeményezésére nyitottak, amit levélben erősítettek meg az ENSZ főtitkárának - mondta.

Lahdar Brahiminek, az ENSZ új különmegbízottjának közvetítő szándékát, a politikai megoldást a nemzetközi közösségnek is támogatnia kell - hangoztatta Saabán, de megismételte, "a probléma, hogy Szaúd-Arábia, Katar és Törökország pénzzel és fegyverzettel segíti elő Szíria destabilizálását, a legszörnyűbb bűncselekmények elkövetését".

A szíriai politikusnő Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminiszter meghívására érkezett a kínai fővárosba, ahol közel egy hetet töltött, s tájékoztatta vendéglátóit a szíriai helyzetről. Jang a találkozó alkalmával tűzszünetre, az erőszak azonnali leállítására szólította fel a Szíriában szemben álló feleket, valamint "a szíriaiak által irányított" politikai átmenet mielőbbi megkezdését, a szíriai emberek által jogosan igényelt változásokat sürgette.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 917 845 megtekintés

Videó: 49 081 560 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057077

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh