Az euró egyre kiszolgáltatottabb helyzetét mutatja, hogy Jacob Rothschild, a neves bankárcsalád idősebb tagja a közös európai fizetőeszköz ellen fogad. Jacob Rothschild 128 millió angol font értékű, euró esésére játszó pozíciót vett fel a RIT Capital Partners befektetési alapon keresztül; az alapnak egyébként ő az elnöke – számolt be a The Daily Telegraph.

A brit napilap információi szerint a RIT a teljes eszközök arányában 7 százalékos úgynevezett nettó short pozíciót vett fel az euróval szemben júliusban, ami magasabb a januári 3 százalékos érték után, írja a Portfolio.hu. A RIT nettó eszközértéke 1,836 milliárd fontra rúg, ennek a 7 százaléka július végén 128 millió fontot tett ki. A shortolás az jelzi, hogy a bankár szerint gyenge marad a közös európai fizetőeszköz.

Thanos Vamvakidis, a Bank of America Merrill Lynch Global Research devizapiaci stratégája a CNBC-nek nyilatkozva ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az euró a rendszerszerű betegségek és az eurózóna gazdaságait övező bizonytalanság áldozata.

A nagyfokú bizonytalanság pedig egyre nagyobb nyomást helyez az Európai Központi Bankra, hogy határozott lépést tegyen Spanyolország és Olaszország kötvénypiacának megsegítése érdekében. Közben pedig Görögország esetleges euróövezeti kilépése is folyamatosan napirenden van. Mindezekkel egyidejűleg a németek és a finnek is azt mondják, hogy nem akarnak további áldozatokat vállalni az euró megmentése érdekében.

Nem az idősebb Rotschild az egyetlen, aki az euró további drasztikus gyengülését várja. Idén májusban londoni elemzők – igaz, még a görög belpolitikai válság idején – úgy fogalmaztak, hogy az euróövezeti válság „egyik rejtélye”: az euró miért ennyire erős még mindig. Az év elején pedig Londonban már fogadni is lehetett az eurózóna szétesésére.

Forrás: index.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 740 610 megtekintés

Videó: 48 947 275 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030980

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh