Az Európai Unió újabb szankciókat hozott Oroszország ellen, hogy ezzel megfeleljen az Egyesült Államok elvárásainak. Az orosz piacról kiszoruló európai cégek helyét amerikai vállalatok veszik át.

Egy orosz politikai szakértő szerint elsősorban az amerikai cégek fogják kihasználni az Európai Unió újabb szankcióiból adódó piaci lehetőségeket; a Siemens távozhat az orosz piacról, de az amerikai vállalatok gyorsan betöltik az így keletkező piaci űrt.

Pénteken az Európai Unió újabb szankciókat hozott Moszkva ellen, azzal kapcsolatban, hogy a német cég Krím-félszigetre értékesített gázturbinái sértik a korábbi szankciókat. Az EU további három orosz állampolgárt, köztük az orosz energiaügyi minisztérium két tisztviselőjét, emellett a tranzakcióban érintett három vállalatot vette fel szankciós listára.

Alekszej Muhin szerint a Siemens nem is akarja elhagyni az orosz piacot, pontosan amiatt, mert a helyét könnyen átveszik a piaci riválisok.

“A Siemens éles közleményeket tett különböző irányokba, hogy minden oldalról enyhítse a rá nehezedő nyomást. […] Látható, hogy nem akarják elveszíteni az orosz piacot. Ez egy a vállalat számára különösen fontos piac, és attól tartok, távozás esetén a Siemens könnyen behelyettesíthető amerikai vállalatokkal. Szégyentelenül betöltenék a piaci űrt, amit az Európai Unió a szankciókkal létrehoz” – mondta.

A szakértő elmondása szerint az amerikai és orosz vállalatok már tárgyalásokat folytatnak ezen a téren a lehetséges együttműködésről.”

“Ők (az USA) már most együttműködnek velünk. Érdekes ellentmondás, hogy az ‘agresszív’ Oroszországgal együttműködő amerikai cégek nem kell kemény büntetéssel számoljanak.”

Július közepén nyilvánosságra jutott, hogy a Siemens, Németország vezető elektrotechnikai cége gázturbinákat értékesített Oroszországban, melyeket később a Krím-félszigeten helyeztek használatba. Az értékesítés több közvetítőn keresztül történt. Miután kitudódott, a vállalat később saját belső vizsgálatot indított a történtek kapcsán, és azzal védekezett, hogy az általa gyártott gázturbinákat illegálisan, a tudtuk nélkül adták el Oroszországnak.

Forrás: hidfo.ru / sputniknews.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 084 232 megtekintés

Videó: 48 314 638 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922796

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh