Az iraki felderítés elől menekülve Líbiába távozott Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vezetője – jelentette a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség.

A kedd este közölt jelentés szerint a “kalifátus emírje” Törökországból utazott Líbiába, hogy elrejtőzzék a rá vadászó iraki felderítés elől. Állítólag a dzsihadisták kezén lévő líbiai Szirt városába érkezett.

Bagdadi korábban ingázott Irak és Szíria között, de októberben megsebesült, amikor az iraki légierő csapást mért az őt szállító konvojra. A sebesültet a szíriai Rakkában szállították, ahol műtéten esett át. A sebészek megmentették ugyan az életét, de nem tudtak biztosítani számára megfelelő kezelést, ezért Törökországba szállították, ráadásul – állítja a hírügynökség – ebben közreműködött az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) is.

Az Iszlám Állam javarészt Szíriában és Irakban tevékenykedik, hatalmas területeket foglalt el mindkét országban, de folyamatosan növeli befolyását Líbiában is, ami közvetlenebb fenyegetést jelent Európára és Afrikára. A Moamer el-Kadhafi líbiai diktátor hatalmának megdöntésére az ENSZ égisze alatt 2011-ben indított nyugat-európai katonai művelet, illetve Kadhafi halála után Líbia polgárháborúba süllyedt, és az országot gyakorlatilag jelenleg is az egymással szemben álló milíciák uralják.

A líbiai kormányzás széthullása nyomán kialakult káosz rendkívül kedvező körülményeket teremtett az Iszlám Állam számára az ottani terjeszkedésére. Az ENSZ szerint a terrorszervezetnek jelenleg két-háromezer fegyverese tartózkodik líbiai területen, többségük a Tripolitól mintegy 450 kilométerre lévő Szirt városában.

Forrás: globoport.hu / MTI

Tafedim tea

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Látogatók

Összesen4331046

Jelenleg az oldalon

13
Online