Kína jogosnak minősítette Oroszországnak a nemzeti érdekek védelmében tett lépéseit a kívülről érkező kihívásokkal szemben - közölte a Kreml sajtószolgálata Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök szerdai telefonbeszélgetéséről kiadott tájékoztatójában.

A két vezető az orosz elnöki hivatal közleménye szerint megállapította, hogy Moszkva és Peking csakúgy, mint korábban, közös vagy nagyon közeli álláspontot vall a nemzetközi politikában, következetesen védi a nemzetközi jog alapelveit, és a nemzetközi kapcsolatok valóban többpólusú és igazságos rendszerének kiépítésére törekszik. Putyin és Hszi megerősítette készségét a koordináció erősítésére és kölcsönös támogatására a multilaterális fórumokon, egyebek között az ENSZ-ben. Hangsúlyozták a Sanghaji Együttműködési Szervezeten és a BRICS-en (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika együttműködésén) belüli munka fontosságát, különös tekintettel az utóbbi szervezet közelgő, június 23-24-én kínai elnökség alatt megtartandó csúcstalálkozójára.   

Kijelentették, hogy az orosz-kínai kapcsolatok példátlanul magas szintre jutottak és folyamatosan javulnak. Hszi megállapította, hogy jogosak Oroszországnak a nemzeti érdekek külső kihívásokkal szembeni védelmében tett lépései. A felek megállapodtak, hogy az "illegitim nyugati szankciók" miatt súlyosbodott helyzetben bővítik együttműködésüket az energetikában, a pénzügyekben, az iparban, a közlekedésben, illetve más területeken is. Megvitatták a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködés kilátásait, amelynek nagyságrendje idén rekordot fog dönteni.    

Putyin ismertette az ukrajnai helyzet és az orosz "különleges hadművelet" által megoldandó feladatok elvi értékelését. Hszi a moszkvai tájékoztatás szerint rámutatott Oroszországnak a biztonságát fenyegető külső kihívásokkal szemben, az alapvető nemzeti érdekeinek védelme érdekében tett intézkedései jogszerűségére.   

A két elnök megvitatta Oroszország és Kína katonai haditechnikai kapcsolatainak továbbfejlesztését. A felek a "hagyományosan meleg és barátságos megbeszélésen" megállapodtak a kétoldalú kapcsolatok ápolásának folytatásában mind államfői, mind pedig minisztériumi és más hivatali szinten. Az orosz média felhívta a figyelmet arra, hogy Putyin és Hszi a kínai elnök 69. születésnapján beszélt egymással.   

A TASZSZ hírügynökség a Kínai Központi Televízióra hivatkozva azt írta, hogy Hszi kifejezte Kína készségét az Oroszországgal történő szoros stratégiai együttműködésre, a kölcsönös támogatásra, "szem előtt tartva mindkét fél szuverenitással és nemzetbiztonsággal kapcsolatos kulcsfontosságú érdekeit".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 093 492 megtekintés

Videó: 48 321 094 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923660

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh