Aláírták a szerződést az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer második ezredének Törökországba szállításáról - jelentette be Dmitrij Sugajev, az orosz Szövetségi Haditechnikai Együttműködési Szolgálat vezetője kedden a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva az Armija-2022 nemzetközi haditechnikai fórumon.

Sugajev elmondta, hogy a megállapodás magában foglalja egyes rendszerelemek gyártásának törökországi lokalizálását is. Hozzátette, hogy a szerződés gyakorlati végrehajtása már folyamatban van, és a kétoldalú haditechnikai együttműködés a két ország elnöke között létrejött megállapodásoknak megfelelően fejlődik.   

Moszkva és Ankara először 2017-ben állapodott meg Sz-400-asok szállításáról. Törökországa volt az első NATO-ország, amely ilyen rendszereket rendelt, ami negatív reakciót váltott az Egyesült Államok és a szövetség egésze részéről. Washington, hogy rávegye Ankarát az ügylet felmondására, egyebek között kizárta a török felet az F-35-ös ötödik generációs vadászbombázó repülőgépek gyártására irányuló amerikai programból, és 2020 decemberében egyoldalú szankciókat vezetett be ellene.   

Az SA-21 Growler NATO-kódnevű Sz-400-as Triumf egy nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer, amely intenzív tűzben és elektronikus zavarás mellett is képes leküzdeni támadó és felderítő légi eszközöket, beleértve a lopakodó technológiájú repülőgépeket is.   

Az Armija-2022 nemzetközi haditechnikai fórum augusztus 15. és 21. között zajlik a Moszkvához közeli Kubinka Patriot kiállítási központjában, az orosz védelmi minisztérium szervezésében.

Forrás: MTI / reuters.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 292 388 megtekintés

Videó: 47 466 955 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6784117

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh