A harcászati robotok új generációs fegyverekké válnak. Orosz katonai vezetés és a katonai-ipari komplexum meghatározta a hadfelszerelések fejlesztésének prioritásos irányait. A főhangsúlyt a maximálisan robotizált harci rendszerek létrehozására teszik, ahol az ember az üzemeltető veszélytelen szerepét tölti majd.

A hadsereg robotizálásának perspektíváiról volt szó az orosz kormány Hadiipari Bizottsága mellet működő Társadalmi Tanácsának ülésén. Az ülést a nemrégen létrehozott Perspektivikus Kutatások Alapítványa munkairányainak és annak tematikájának szentelték. A robotizálást olyan módszernek tekintik, amely jelentősen javíthatja a hadműveletek hatékonyságát, és ezzel egyidejűleg csökkenti a várható veszteségeket.

A Hadiipari Bizottság Társadalmi Tanácsának ülésén elhangzott beszámolóban szó volt a katonai robotok számos családjának kifejlesztéséről, amely magába foglalja a felderítő és csapásmérő, nagy hatótávolságú, pilóta nélküli szerkezetek, víz alatti robotok és robotizált exoskeletonok létrehozását, amelyek jelentős növelik az ember fizikai képességeit.

Külön kell szólni a robotizált motorcsónakokról, amelyeket a haditengerészet számára dolgoznak ki. E munkairányról nemrég beszélt Igor Zaharov az Egyesült Hajógyártó Vállalat (EHV) alelnöke. Hasonló eszközöket számos országban állítanak rendszerbe. A robotizált motorcsónakokra különösen nagy szükség van a part-menti övezetben folytatott akciókhoz, aknamentesítéshez, diverziós munkákhoz, mert ezek alkalmazhatók az ellenség infrastruktúrája, kommunikációs vonalak megsemmisítése során és egyéb feladatok megoldásában.

A vizalatti robotokkal felszerelt berendezések a haditengerészeti hírszerzés nélkülözhetetlen „szemévé és fülévé” válhatnak a part-menti felségvizeken a Balti-, a Fekete- és a Földközi-tengeren, vagy Délkelet-Ázsia szigetvilágában. Igor Zaharov az EHV alelnöke közölte, hogy a vállalat a Visszhang nevű francia cégtől Inspector típusú robotizált motorcsónakot és vízalatti szerkezetet kíván szerezni. A továbbiakban az EHV saját kifejlesztésekkel foglalkozik majd e téren.

A távirányítású berendezések, autonóm járművek (tengeralattjárók, szárazföldi és repülőszerkezetek), robotizált exoskeletonok létrehozása emeli a meglévő és a jövőbeli fegyverzeti rendszerek hatékonyságát, csökkenti a várható emberi veszteségeket, ami különösen fontos. Ugyanakkor el kell kerülni a „robot eufóriát”, amikor túlzott reményeket fűznek a robotokhoz, ez viszont gyakran csalódáshoz, és az eleve irreális projektek hatékonyságának csökkenéséhez vezet.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 825 633 megtekintés

Videó: 49 009 663 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7041494

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh