Valóságos ostromállapot alakult ki Amerikának a Sandy hurrikán fogadására készülő északkeleti államaiban: a partvidékről százezreket telepítettek ki, a nagyvárosok tömegközlekedése leállt, az alacsonyabban fekvő településeket pedig megpróbálják homokzsákokkal megvédeni.

Ez egy "tökéletes vihar" lesz, egyszerre rekordméretű áradásokkal, kidőlő fákkal és havazással. Olyan - a tűz és a földrengés kivételével talán minden lehetséges pusztítást magába foglaló - természeti csapás, amilyet az Egyesült Államokban 1991-ben láttak utoljára, de feltehetően még annál is nagyobb. A hurrikán még nem érte el a szárazföldet, de az eső már folyamatosan zuhog, és sejthető, hogy a meteorológusok nem tévedtek, amikor legalább 30 centiméternyit jósoltak. A hírtelevíziók csapzott helyszíni tudósítói élő kapcsolásban, percről percre tudósítanak az utolsó előkészületekről.

Ez most nem egy film. Amerika történetének legnagyobb kiterjedésű vihara van készülőben, amelyben az előrejelzések szerint csak a szél 3 milliárd dollárnyi kárt okozhat és egy teljes Magyarországnyi ember maradhat áramellátás nélkül, akár hetekre is.

"Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni: ne próbáljanak meg kimenni és hőssé válni, mintha semmi sem történne. Valami igenis történik. Mi is azt akarjuk, hogy maradjanak otthon, ez nagyon fontos" - hangsúlyozta Chris Christie, New Jersey állam kormányzója.

"Önök nem tudják elejét venni annak, hogy szükséghelyzet alakuljon ki, de annak igen, hogy szükséghelyzetet teremtsenek" - szólította meg a New York alacsonyan fekvő területeiről kitelepítendőket a metropolisz polgármestere, Michael Bloomberg.

"Ha nem engedelmeskednek a kitelepítésnek, akkor nemcsak a saját életüket teszik kockára, hanem azokét is, akik önöket fogják menteni" - hangsúlyozta Bloomberg.

Amerikában, talán a kórházakban és intézetekben ápoltak kivételével most sem fogják az emberek kezét. New Yorkban nem tartóztatják le azokat, akik az otthon maradás mellett döntöttek. A hangsúly a személyes felelősségen van. A szövetségi katasztrófa-elhárítás (FEMA) közleményben szólította fel a lakosságot, hogy halmozzon fel háromnapi készleteket és közölte, hogy hol lehet megtalálni a legközelebbi menedékeket. Az emberek, ha nem is pánikhangulatban, de meglehetősen gondterhelten vásárolnak vizet, élelmiszert, generátort, elemet és gyertyát. A szolgáltatók előre mossák kezeiket: a Pepco áramszolgáltató automata hívásokkal, az internet-, kábeltévé és mobilszolgáltató Verizon pedig e-mailben és a televízión keresztül értesítette ügyfeleit, hogy működésük akár napokra is megszakadhat.

Martin O'Malley marylandi kormányzó a pártjukat fogta: "Akár két napig is eltarthat, amíg a helyzet eléggé biztonságosra fordul ahhoz, hogy a szerelőautók kivonuljanak a megrongált vezetékekhez" - mondta.

A sarkköri fuvallatokkal keveredő trópusi hurrikán az előrejelzések szerint a New Jersey állambeli Atlantic Citynél valamikor keddre virradóra éri majd el az addigra már alaposan felázott szárazföldet és Philadelphia felé halad tovább. A The Washington Post által közölt térkép szerint a vihar fő csapása Washingtont még érinteni fogja, New Yorkot pedig éppen hogy elkerüli.

Az amerikai fővárosban ugyanúgy leállt a tömegközlekedés és ugyanúgy bezártak az iskolák, mint az ország pénzügyi és kulturális központjában. A hivatalok zárva tartanak és nem fogad ügyfeleket a washingtoni magyar nagykövetség sem. A csaknem éjszakai sötétségbe borult utcákon csak itt-ott bukkan fel néhány, a vihar teremtette csapdába esett turista, aki sem busszal, sem vonattal, sem repülővel nem tud elutazni.

A The New York Times ábrája a washingtoni napilapétól kissé eltérően azt mutatja, hogy a legsúlyosabb esőzések Delaware-ben, a legnagyobb, az óránkénti 80 kilométert meghaladó szél New Jerseyben, Atlantic City és Cape May között, a legnagyobb tengeri árhullám pedig a New York-i Long Island északi partvidékén és a connecticuti New Havennél lesz.

Akárhogy történjen is: a hurrikánt övező vihart, amely 1600 kilométeres szélességben vonul majd végig a kontinensen, várhatóan mintegy 50 millió ember fogja megszenvedni. Kilenc államban és Washington D.C.-ben hirdettek szükségállapotot.

Az évszázad viharának elvonulása után a helyi lapokban és a közbeszédben egy ideig talán megint téma lesz, hogy jobb lenne a föld alá levinni a sérülékeny légvezetékeket és hogy jó ötlet-e a biztos téglaháznak látszó lakóépületeket továbbra is olcsóbb, de törékeny faszerkezetekből és klinkerburkolatból megépíteni.

Frissítés: Obama: a lakosság kövesse a helyi hatóságok utasításait

A helyi hatóságok utasításainak követésére szólított fel a Sandy hurrikán kapcsán az amerikai elnök hétfőn, miután találkozott a szövetségi polgári védelem (FEMA) és katasztrófa-elhárításban érintett minisztériumok vezetőivel.

A Sandy hurrikán elleni védekezés eszközeit előkészítették, de fontos, hogy a lakosság kövesse a mentést irányító helyi hatóságok utasításait - jelentette ki Barack Obama. Hangsúlyozta: azok, akiket felszólítanak az evakuálásra, kövessék az utasítást, máskülönben veszélybe sodorják azokat is, akik részt vesznek a mentésben.

Az elnök szerint a hurrikánnak, amelynek központja az előrejelzések szerint helyi idő szerint keddre virradóra éri el a keleti partvidéket, katasztrofális következményei lehetnek. Megelégedettségét fejezte ki a katasztrófa-elhárítási előkészületekkel, valamint a szövetségi, az állami és a helyi hatóságok előzetes koordinációjával kapcsolatban. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a vihar huzamosabb ideig tartó áramkimaradást és közlekedési nehézségeket is okozhat, és a problémák elhárítása több napig is elhúzódhat.

Obama kijelentette: jelenleg nem foglalkoztatja, hogy a vihar milyen befolyással lesz a jövő heti amerikai elnökválasztásra, inkább az aggasztja, hogy az milyen hatással lesz a családokra, a mentésben részvevőkre és a gazdaságra. Az elnök egységre és együttműködésre szólította fel az amerikaiakat.

Barack Obama, aki vasárnap este Floridába utazott kampányolni, lemondta beütemezett kortesbeszédeit és hétfőn visszatért a Fehér Házba. Republikánus kihívója, Mitt Romney egy hétfői reggeli ohiói fellépés után ugyancsak töröltette az elkövetkező két napra Wisconsinban, Iowában és Floridában tervezett kampányszerepléseit. Ezek az államok ugyan távol esnek a vihar várható vonulási irányától, de szóvivője útján a volt massachusettsi kormányzó is azt hangoztatta, hogy most összefogásra van szükség.

A Sandy miatt - amely a karibi térségben 66 emberéletet követelt - kilenc amerikai államban és a szövetségi fővárosban is szükségállapotot hirdettek. Tizenkétezer repülőjáratot töröltek, a térség nagyobb városaiban szünetel a tömegközlekedés, és a keleti parton nem járnak a vonatok. A térségben a közhivatalok és az iskolák zárva tartanak. A régió olajfinomítóinak kétharmadában felfüggesztették a termelést.

A vihar az Egyesült Államok legsűrűbben lakott területén, mintegy 1600 kilométer szélességben halad át, és hatásai mintegy 50 millió embert érinthetek. Az előrejelzések szerint akár 10 millióan maradhatnak áram nélkül.

Frissítés (23:44): A Sandy hurrikán központja 60 kilométerre van a New Jersey állambeli Cape Maytől és 2-4 órán belül eléri a szárazföldet - jelentette be hétfő délután az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikánközpontja.

A forgószél mozgásának sebessége a hétfői nap folyamán felgyorsult és elérte az óránkénti 45 kilométert, ezért a vártnál előbb ér partot. A vihar központjában a széllökések sebessége eléri az óránkénti 145 kilométert.

Washingtontól Bostonig leállt a városi tömegközlekedés, nem járnak a vonatok és bezártak az iskolák. Eddig 12 600 repülőjáratot töröltek, ami több mint másfél ezerrel haladja meg a tavalyi, az Irén hurrikán miatti lemondások számát. A vihar vonulása összesen 50-60 millió embert érint és várhatóan 10 millióan maradnak áram nélkül. New Jerseyben két nukleáris reaktor működését várhatóan fel kell majd függeszteni.

A keleti partvidéken már több mint 1,6 millióan várnak a szolgáltatás helyreállítására. A kanadai Hydro-Québec elnevezésű cég hétfőn villanyszerelőket küldött át a szomszédos Vermont államba, hogy segítsenek a vezetékek javításában.

A New Jersey állambeli Atlantic Cityben - a "keleti part Las Vegasában" - kijárási tilalmat rendeltek el, miután a lakosság nagy részét evakuálták. A kaszinóváros tengerparti sétányát már elmosta a vihar és áradást jelentettek a New York állambeli Long Islandről is. A víz átcsapott hullámtörőkön Manhattanben, ahol összeomlott egy építkezési daru is. New Yorknál az előrejelzés szerint a hétfői teliholdkor amúgy is magas dagály csúcspontja mintegy 3 méterrel lesz magasabb a normálisnál.

Mario Cuomo, New York állam kormányzója lezáratta New York City több hídját és közútját is. Manhattan gyakorlatilag elszigetelődött.

Észak-Karolinában a parti őrség helikopterrel mentette ki a Bounty háromárbocos vitorlás - a 18. századi eredeti másolatának - 14 főnyi legénységét. A kapitánynak és egy másik hajósnak nyoma veszetett, a hajó elsüllyedt.

Barack Obama amerikai elnök és republikánus kihívója, Mitt Romney egy héttel a választás előtt felfüggesztette a kampányolást, Washingtonban és Maryland államban pedig felfüggesztették a korai szavazás lehetőségét. Az amerikai főváros mellett kilenc államban hirdettek szükségállapotot, amelyek közül hatnak elnöki rendelet alapján szövetségi támogatást is nyújtanak.

A meteorológusok szerint a Sandy - amely eddig 69 emberéletet követelt a karibi szigetvilágban - a ritka hibrid "szuper-viharok" kategóriájába tartozik: a trópusi légtömegek sarkköri áramlásokkal keverednek, aminek következtében özönvízszerű esőzés és erős havazás is várható. Szokatlan összetétele, valamint amiatt, hogy Halloween napján (október 31-én) is érezteti majd hatását, a hurrikánt Frankenstorm néven is emlegetik.

Frissítés (02:46): Elérte a vihar az amerikai szárazföldet

Elérte New Jerseynél a Sandy poszt-trópusi ciklon központja az amerikai szárazföldet - jelentette helyi idő szerint hétfő este az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC).

Nem sokkal később Mario Cuomo New York állam kormányzója azt közölte: az állam területén legkevesebb öt halálos áldozata van a viharnak. Atlantic Cityben egy ember szívrohamban meghalt az evakuálás közben. A torontói rendőrség a Sandy előszelének rovására írta egy nő halálát, amit egy szél által leszakított tábla okozott azt utcán.

A több száz kilométer szélességben vonuló Sandy Atlantic Citytől 10 kilométerre délnyugatra ért partot, a széllökések sebessége 129 kilométert ért el óránként.

A Nemzeti Hurrikánközpont helyi idő szerint hétfő este a Sandy hurrikánt poszt-trópusi ciklonná minősítette át. Ez azt jelenti, hogy a vihar még mindig hurrikánerejű (vagyis a széllökések ereje még mindig jóval felette van az NHC szerinti óránkénti 104 kilométeres alsó kategóriahatárnak), de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait - többek közt már nem az óceán feletti meleg levegőből táplálkozik, úgynevezett téli ciklonná vált - és a szakemberek technikailag egyfajta hibridként kezelik.

Hétfő estére a vihar előszele miatt, amely a szárazföldre több tucat kilométernyire behatolva megrongálta az elektromos hálózatot, több mint 3 millió ember maradt áram nélkül. Az evakuálásra felszólított lakosok száma meghaladta az egymilliót. Több part menti település részben vagy egészben víz alá került.

A Sandy miatt az érintett területeken, amelyek lakossága elérheti az 50-60 milliót, leállították a légi, a vasúti és a helyi tömegközlekedést. New Yorkból Washingtonba eljutni gyakorlatilag lehetetlen. A vihar megzavarta az amerikai választási kampányt, az elnökjelöltek lemondták hétfői és keddi szerepléseiket.

Manhattan alsó része vízben áll és sötétbe borult. A hidak és az alagutak lezárása miatt a városrész gyakorlatilag elszigetelődött. New Yorkban a szél megrongált egy 90 szintes házat építő darut, egy többemeletes épület pedig részben összeomlott.

A vihar - amelybe a trópusi és a sarkvidéki léghullámok mellet már egy Kanadából levonuló rendszer és belekeveredett - Nyugat-Virginiától Kentucky államig méteres hóesést okozhat az Appalache-hegységben.

A Sandy, mielőtt elérte volna az amerikai szárazföldet, 69 életet követelt, több embernek nyoma veszett.

Frissítés (08:15): Ki kellett üríteni egy New York-i kórház intenzív osztályát

A Sandy hurrikán által sújtott New Yorkban el kell költöztetni egy kórházi intenzív osztály több mint 200 betegét - köztük 20 csecsemőt -, mert az intézmény tartalék áramforrása meghibásodott.

Több tucatnyi mentőautó sorakozott fel helyi idő szerint hétfő éjjel a Tisch egyetemi kórház intenzív osztályának épülete körül, és az egészségügyi személyzet elkezdte az evakuálás várhatóan hosszú ideig tartó folyamatát.

A New York-i metróhálózat üzemeltetője közölte közben, hogy a metropolisban hét metróalagutat öntött el a hurrikán által felkorbácsolt tengervíz. A társaság szerint ilyen méretű katasztrófa soha nem volt még a New York-i metró 108 éves fennállása óta.

Michael Bloomberg polgármester hajnali bejelentése szerint a vízszint már elkezdett csökkenni. A maximális vízmagasság 4 méter 15 centiméter volt, Manhattan déli részén.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 915 351 megtekintés

Videó: 49 080 252 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7056803

Jelenleg az oldalon

20
Online

Interreg CE1013 REFREsh