Az Egyesült Államok vezető fegyvergyártó cége által felfedett új generációs drónok szakítanak a korábbi gyakorlattal, ami korlátozott számú rakéta hordozását teszi lehetővé. Ehelyett úgy tűnik, az újonnan kifejlesztett lézerfegyverek felé fog terelődni a hangsúly. Az elmúlt néhány év során a Defense Advance Research Project Agency (DARPA) több mint 60 millió dollárt fizetett a General Atomics számára egy 150 kW erősségű lézerfegyver fejlesztésére, ami az új generációs drónok alapfelszerelését képezi majd.

A jelenleg ismert ilyen erősségű lézerek is képesek rakéták vagy ellenséges vadászgépek elhárítására - a fejlesztésben az áttörést az jelenti, hogy miközben a jelenlegi modellek mind földi telepítésűek, az új fejlesztést már hozzáigazították az újgenerációs drónok energiaforrásához és hordozókapacitásához.

A High Energy Liquid Laser Area Defense System (HELLADS) rendszer mindössze 750 kilogrammot nyom, így alkalmas arra, hogy az újgenerációs UAV-k bármelyikére felszerelhető legyen.

A General Atomics szerint az újgenerációs drónok leghatékonyabb alkalmazása többé nem az egyes egységekkel célba juttatott töltetek által szerzett stratégiai előny: a jövő harcmodora a hatalmas rajokban mozgó, lézerfegyverrel felszerelt UAV-k sokasága, amely a fejlett légvédelmi hálózatokon is - veszteségekkel bár, de - képes átjutni és a célpont elektronikáját működésképtelenné tenni. A GA az újgenerációs drónok demonstrációja során már ezt a formációt használja.

A GA szerint a közeljövőben a viszonylag olcsó, kisméretű, nagy sebességű drónok gyártására fektetik a hangsúlyt. A drónok méretét elsősorban a felszerelt lézerfegyver igénye fogja meghatározni, így évek múlva az egyre kisebb méretű, egyre nagyobb számban gyártott drónok válnak meghatározóvá, mert egy ilyen, nagy létszámú raj esetében a mechanikus veszteség (és a járulékos anyagi veszteség) a küldetés sikerességének arányában minimálisra csökken.

Más, fegyvergyártásban élen járó országok (főként Oroszország) a hordozható lézerfegyverek saját fejlesztésű prototípusain dolgoznak - úgy tűnik, a katonai fejlesztéseknek ez az egyik fő csapásvonala, ami nagy hatással lesz majd a hadviselés minden formájára.

Forrás: hidfo.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 943 megtekintés

Videó: 48 302 701 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921026

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh