Tokió egyik nagy idegenforgalmú negyedében átlátszó nyilvános vécéket állítottak fel két parkban. A Pritzker-díjas építészstúdió által tervezett toalettek egy átfogó terv részét képzik, amellyel szeretnék megváltoztatni az emberek mentalitását a nyilvános vécékkel kapcsolatban.

Az áttetsző falú toaletteket a nagy gyalogosforgalmú Sibuja kerület két parkjában állították fel.   

"Két dolog miatt aggódunk, ha betérünk egy nyilvános vécébe, különösen egy parkban állóba: az egyik a tisztaság, a másik, hogy nincs-e benn valaki" - magyarázták a projekt hivatalos honlapján.   

A Shigeru Ban Architects japán építészstúdió olyan üvegfalú toaletteket tervezett, amelyekbe kívülről be lehet látni, ha azok üresek. Azonban amikor valaki belép, és bezárja az ajtót maga mögött, a falak opálossá válnak, így nem lehet belátni. "A felhasználók kívülről ellenőrizhetik a hely tisztaságát és azt is, hogy tartózkodik-e benn valaki. Éjszaka pedig a létesítmény úgy világít a parkban, mint egy szép lámpás" - írták a közleményben.   

A toalettek különlegessége, hogy amikor valaki bent tartózkodik, nem tudja, hogy az épület fala átlátszik-e vagy sem. A beépített tükrök fokozzák az átláthatóság okozta különös érzést. Az ajtó bezárása tehát nagyon fontos. A CNN tudósítója tanúja volt, amint valaki direkt elmulasztotta ezt, és a külső szemlélők nagyot nevettek rajta.   

A parkokban felállított vécék közül az egyik női, a másik férfi, a harmadik pedig többfunkciós toalett.

Forrás: MTI / cnn.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 997 megtekintés

Videó: 47 971 708 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887863

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh