Az abszurd lépés egész gazdasági szektorokat sodorhat a csőd szélére.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a levendulát potenciálisan halálos anyagként tartja számon, a légutakba kerülve ugyanis halált okozhat, továbbá allergiás bőrreakciót, illetve szemirritációt is kiválthat. Egy új uniós rendelettervezet azonban ennél is tovább megy, és a levendulát egyenesen veszélyes kategóriába sorolja.

Az Európai Bizottság szerint az uniós jogszabály célja „a mérgező anyagoktól mentes környezet” megteremtése, megóvása.

A szóban forgó szabályozás egy nagyobb uniós stratégia része, amely a kémiai összetevők alapján állít fel veszélyességi és környezetterhelési listát. Vagyis a levendula esetében sem maga a növény, hanem annak kémiai molekulái kerülnének a listára.
Ezzel a lépéssel az Európai Unió több iparágat egyszerre sodor veszélybe – véli Alain Aubanel a francia parfüm, aroma- és gyógynövények védelméért létrehozott szövetség elnöke.

Egyrészt a rendelettervezet ellehetetleníti a termelőket, ami az uniós tagállamok közül Bulgáriát és Franciaországot érintené a leginkább. Utóbbi országban több mint 2500 termelő megélhetését biztosítja a növény és több mint 300 vállalat foglalkozik a levendula feldolgozásával, kozmetikumok és parfümök készítésével. Amennyiben a levendulát veszélyessé nyilvánítják, gazdasági szektorok szűnnek meg egyik napról a másikra, hiszen nemcsak egy elengedhetetlen alapanyagról van szó, hanem egy turisztikai szempontól is fontos növényről – véli Thierry Bizouard, francia termelő.

Másrészt pedig nemcsak a levendula lesz érintett, hanem sok illóolaj és természetes anyagokból készülő termék is.

Akár egy alapanyag tiltólistára kerülése is tönkre tehet egy évtizedek óta természetes illóolajokkal készült termék gyártását és forgalmazását. Ezzel az Európai Unió egy másik fontos iparágat is a csőd szélére kormányozhat, a levendula termesztése nemcsak Franciaországban, hanem egész Európában megszűnhet – tette hozzá Alain Aubanel.

Forrás: mandiner.hu / express.co.uk / fr24news.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 409 megtekintés

Videó: 47 967 217 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887461

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh